René Nieuwmans nieuwe partner bij TK Advocaten en Notarissen

Op 1 augustus trad advocaat René Nieuwmans aan als partner bij TeekensKarstens advocaten notarissen in Leiden. Hij is gespecialiseerd in arbeids- en medezeggenschapsrecht en heeft veel ervaring met reorganisaties en advisering bij bedrijven. De Bollenstreek is zijn aandachtsgebied. Een interview.

Waarom heb je voor TK gekozen?

“TK is marktleider in Leiden en omstreken. Dit is hét advocatenkantoor voor het bedrijfsleven in de regio en staat voor kwaliteit en bijzondere aandacht voor de cliënt. Bovendien werken er gedreven en leuke mensen die met beide benen op de grond staan. Dat was belangrijk bij de afweging. Bij TK heb ik de opdracht de afdeling arbeidsrecht, die twaalf mensen telt, verder uit te breiden. We doen al veel in de regio en landelijk in de zorg. Onze positie in het MKB-segment willen we uitbreiden. Ik ga me in het bijzonder richten op de Bollenstreek en de retailbranche. Ik woon sinds 1998 in Voorhout en ben goed bekend in de Bollenstreek: een bedrijvige regio met goede ondernemers.”

Wat deed je hiervoor?

“Ik heb veertien jaar in Amsterdam gewerkt bij AKD, een top-5 kantoor met meer dan 200 advocaten en notarissen, waar ik vele reorganisaties heb begeleid bij voornamelijk middelgrote bedrijven. Daarnaast adviseerde ik deze bedrijven over de opzet van de medezeggenschap en heb ik veel individuele ontslagzaken gedaan.”

Wat kan TK voor bedrijven betekenen?

“Met name voor bedrijven met een kleinere afdeling personeelszaken kunnen we veel betekenen. Zo kunnen we meedenken en de organisatie professionaliseren en problemen met werknemers oplossen.”

Je doet ook zaken op medezeggenschapsgebied. Wat houdt dat in?

“We kunnen helpen bij de opzet van een ondernemingsraad (bij 50 medewerkers of meer) of een personeelsvertegenwoordiging (voor bedrijven tussen de 10 en 50 mensen). Ook kunnen we helpen bij het opstellen van adviesaanvragen aan de OR. Medezeggenschap is wettelijk ver- plicht, maar los daarvan is het gewoon efficiënter als de relatie met de OR goed is.”

Hoe gaan jullie te werk?

“We zijn geen kantoor op afstand. We staan naast de cliënt. Winnen of verliezen in een rechtszaak doe je samen. Belangrijk is dat je vertrouwen hebt in elkaar en dat er een klik is met de cliënt. Het gaat erom dat je zelfvertrouwen uitstraalt, dan sta je al met 1-0 voor als je bij de rechter komt. Iedereen kan een verhaal oplezen bij de rechter, maar het gaat erom dat je met die rechter communiceert en hem overtuigt van je gelijk. Op 1 juli 2015 gaan de ontslagvergoedingen naar beneden. De verwachting is dat dit tot meer zaken leidt.

Ontslag van medewerkers is per definitie lastig: er zijn altijd verliezers. Daarom proberen we vaak een creatieve oplossing te vinden, bijvoorbeeld door middel van mediation. We streven naar snelle oplossingen, dus geen ellenlange brieven.”

Tot slot: wat wil je nog kwijt?

“Mensen kunnen me altijd vrijblijvend bellen. Dan kijken we hoe we kunnen helpen. Ik heb vele conflicten begeleid en opgelost. Het blijft een uitdaging.”

TeekensKarstens Advocaten en Notarissen

Vondellaan 51
2332 AA Leiden
T 071 – 535 80 00
I www.tk.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *