Als je mag kiezen, kies je dan voor maatwerk- of standaard software? Het lijkt of standaard software altijd de voorkeur heeft, maar maatwerk software is weer in opmars. Laten we er daarom even bij stil staan.
Bedrijven hebben nieuwe software nodig als bestaande software is verouderd of als zij software willen inzetten voor nieuwe processen. In veel gevallen zijn de software-eisen op te vangen met een standaard pakket. Voor die onderdelen die niet aansluiten, kan het bedrijf besluiten de eigen organisatie aan te passen op de software. Als dit niet mogelijk is wordt er maatwerk toegevoegd aan het standaard pakket. Dat laatste is vaak een dure aangelegenheid. Vaak wil een goed functionerend bedrijf zich ook niet geforceerd aanpassen. Als processen optimaal verlopen of de automatiseringsbehoefte niet op te vangen is met een standaard pakket, dan is maatwerk software een slimme overweging.
Bij maatwerk zal de software precies doen wat de organisatie ervan vraagt. Niet meer en niet minder. Door de inzet van frameworks wordt de ontwikkeltijd flink gereduceerd en is de software eenvoudig uit te breiden en te onderhouden. Het gebruik van een framework, met veel standaard componenten, betekent ook dat het wiel niet steeds opnieuw uitgevonden wordt. Daarnaast krijgt u met een ‘agile’ aanpak controle over het bouwproces. Agile is een intensieve samenwerking tussen ontwikkelaars en opdrachtgevers. De software wordt steeds in kleine brokken (sprints) opgeleverd. Dit stuk wordt uitgebreid getest en daar waar nodig aangepast. Als opdrachtgever kun je daardoor tijdens de bouw al bijsturen. Niet dat maatwerk software altijd heilig is.
Maar als bedrijven het (vooral vanwege de kosten) steeds vaker verkiezen boven SAP, IFS of Oracle dan kunnen we toch wel spreken van een kentering. Heeft u oude software? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheid van moderne maatwerk software.