Medische btw-vrijstelling

De Hoge Raad heeft recent geoordeeld dat de medische btw-vrijstelling toch van toepassing is voor zzp’ers en samenwerkende zelfstandige medici die in opdracht werken van ziekenhuizen. De btw-vrijstelling voor deze groep stond vaak ter discussie. De Belastingdienst nam in dergelijke gevallen het standpunt in dat hun diensten bestaan uit het ter beschikking stellen van personeel of arbeid aan het ziekenhuis in plaats van uit de medische verzorging van patiënten. Ondanks dat zij in het BIG-register zijn geregistreerd en feitelijk medische handelingen verrichten waarvoor zij de BIG-opleiding hebben afgerond. Het oordeel van de Hoge Raad is voor hen een zeer gunstige ontwikkeling.

Medische handelingen

De werkzaamheden van een zzp’er in de medische zorgsector moeten volgens de Hoge Raad worden beoordeeld op basis van de feitelijke handelingen die de zzp’er verricht. Als dat het verrichten van medische handelingen is waarvoor de BIG-opleiding is genoten, is de medische btw-vrijstelling van toepassing volgens de Hoge Raad.

Toepassen medische btw-vrijstelling

Waar moet u rekening mee houden voordat u de medische btw-vrijstelling gaat toepassen? U dient als zzp’er of als maat in een maatschap in de medische zorg-sector werkzaam te zijn . Stel vast of uw feitelijke werkzaamheden medische handelingen zijn waarvoor u de BIG-opleiding heeft afgerond en staat ingeschreven in het BIG-register .

Maak bezwaar op btw-afdracht

Heeft u voorheen btw berekend en afgedragen ten aanzien van dergelijke medische diensten in opdracht van ziekenhuizen? Zo ja, heeft u nog een bezwaar- of beroepsprocedure lopen? Als u korter dan zes weken geleden nog btw op aangifte heeft afgedragen ten aanzien van dergelijke medische handelingen, adviseren wij om daartegen nog per direct bezwaar te maken.

Alex Ruigendijk, partner accountant RA bij Baker Tily Berk Leiden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *