J. Jonker & Zn over werk kustversterking: Helmplanten zijn belangrijke bijzaak

“We zijn geboren en opgegroeid in het helmgras,” zegt Dirk Jonker lachend. Logisch dus dat opdrachtgever Ballast Nedam voor J. Jonker & Zn koos voor de aanplant van de 2 miljoen helmplanten in het duingebied langs de Katwijkse boulevard.

Tweederde van het werk zit erop. Tussen november en april plantte Jonker meer dan de helft van de planten. Eind 2014 volgt het resterende deel als het honderden meters lange dak van de parkeergarage op de boulevard met een laag duinzand is bedekt.

Terug naar de jaren ‘70

Dankzij de opdracht was het weer even als in de jaren zeventig van de vorige eeuw toen J. Jonker & Zn 10 miljoen helmplanten per jaar plantte. Tegenwoordig zijn dat er jaarlijks nog maar 300.000 tot 400.000 als gevolg van gewijzigde ecologische opvattingen: de natuur mag weer zijn gang gaan; wegstuivend zand mag weer. Kort na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Jonker zich tot de absolute specialist op het gebied van de aanplant van helmgras. “We zijn nog steeds één van de weinige partijen in Nederland die dit specialistische werk doen,” zegt Dirk Jonker. “Al is het helmplanten na de jaren tachtig wel bijzaak geworden.”

Zo’n vijf  procent van het werk bestaat nog uit de aanplant van helmgras, verder doet het Katwijkse familiebedrijf vooral aannemers- en hoveniersklussen, zoals het aanleggen van tuinen, groenvoorziening, onderhoud van parken, duinen en bossen en grond- en straatwerk. Dat heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Sinds de jaren tachtig groeide het personeelsbestand van acht man tot tegenwoordig zo’n veertig mensen.

Klanten van Jonker zijn gemeenten en andere overheidsorganisaties in Noord- en Zuid-Holland. Ook woningbouwcorporaties, bedrijven en particulieren zijn klant. Sinds twee jaar werkt Jonker bovendien voor de wereldbekende tentoonstelling Keukenhof in Lisse. Hard werken is de leus. Dirk Jonker: “Ze zeggen wel eens: bij  de firma Jonker werkt men van donker tot donker, zes dagen per week. We kijken niet op een uurtje.”

Aannemers- en hoveniersbedrijf J. Jonker & Zn in het kort

Het bedrijf bestaat al meer dan honderd jaar, ook al dateert het Kamer van Koophandel-nummer van 1966. “We hebben een hekel aan formaliteiten,” zegt Dirk Jonker. Inmiddels is de vijfde generatie actief in het bedrijf, dat geleid wordt door de broers Dirk, Kees en Jaap Jonker. In 2003 verhuisde het Katwijkse bedrijf naar een groter pand op bedrijventerrein Klei-Oost in Rijnsburg.

J. Jonker & Zn Aannemers- & Hoveniersbedrijf

De Roysloot 1
2231 NZ Rijnsburg
T 071 – 403 33 97
I www.jonkerenzn.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *