Column Menno Smitsloo: Het is maar net waar je je op instelt

Heeft u, tijdens de snelheid van wat er op een dag voorbij komt, ook wel eens van die momenten van overpeinzing? Het leven is toch als in een film of boek? Je kunt twee kanten op en het gaat altijd om the good of the bad. Een middenweg is er meestal niet. Het gaat om schurken en helden, verliefdheden en scheidingen, rijken en armen, winners en losers. Daar tussendoor kan zich een heel scala aan vreugde en narigheid voordoen. List en bedrog zien wij graag hard afgestraft. Voor echte verliefdheid mag alles wijken. In het beste verhaal, wordt er als leitmotiv een goede dot jaloezie tegenaan gegooid. Per slot ontstaat het meeste geduvel, omdat de mensen elkaar iets niet gunnen. Je komt ze overal tegen, figuren die jaloers zijn op alles wat maar beweegt. Zonder hebzucht, drugs en belazerij had de film The Wolf of Wallstreet nooit een kaskraker kunnen worden.

Het is voorspelbaar hoe het afloopt met personen die nooit met zichzelf of hun omstandigheid tevreden kunnen zijn. Dat gaat van hoog tot laag. Als ze een mooie carrière als hoogleraar doorlopen, vinden ze dat ze eigenlijk minister zouden moeten zijn. Zo hadden Job Cohen en Diederik Samson uit zelfbescherming nooit de ambitie moeten hebben om premier te worden. Hetzelfde geldt voor ondernemers die een goed lopende winkel drijven, maar ongelukkig zijn omdat het geen supermarktketen is. Of ouders die, wanneer de buurjongen aan de universiteit studeert, teleurgesteld zijn omdat hun kinderen een andere droom willen waarmaken. Telkens wordt zo de wereld vanuit een gefrustreerde geest beoordeeld. Vaak alleen op zichzelf gericht, zo niet arrogant. Ze groeten op straat niet eens terug. Eigenlijk zijn het maar eenzame stakkers.

Velen realiseren zich niet hoe blij je al mag zijn als je gewoon kunt bewegen en ’s morgens je bed uitspringen. Of wat een goed gevoel het geeft om iets te leren of te overwinnen. Zo kun je in het zaken doen nooit tot de echte successen komen, wanneer je uitsluitend naar het eigen belang kijkt. Slechts door (leven en) laten leven kun je iets terug verwachten. Het meest veelbelovende is het om een deal na te streven, waar iedereen blij mee is. Dan ontstaat er een voedingsbodem waardoor je bij elkaar terug wilt komen. Nina Brink begreep dat met de lancering van het aandeel World Online niet. Door de toen gehanteerde trukendoos zal zij niet gauw meer het vertrouwen van marktpartijen winnen. Allemaal rijk lijkt het leukst. Maar als iedereen dan aan het rentenieren slaat, komt alles stil te staan.

Aan de andere kant zijn er even veel optimisten als pessimisten. Dat zijn degenen die weten dat je geluk moet afdwingen. De mensen die dus in de gaten hebben dat je als je fysiek en psychisch gezond bent, in dit deel van de wereld alles kunt bereiken. Iedereen heeft ergens talenten voor. De optimisten weten daar het beste mee om te gaan. Hieronder vind je de echte levenskunstenaars, ook hen die niet (alleen) voor het grote geld kiezen. Zij die tevreden zijn met een prestatie iets onder het werkelijke kunnen, waardoor er nog tijd voor privé geluk overblijft. Je herkent ze aan een vaak eeuwige grijns. Hun positieve instelling brengt wel met zich mee, dat ze vaak de valkuilen niet zien. Maar als ze op hun bek gaan zijn het wel weer de eersten die het redden.

De eerlijkheid gebiedt te schrijven dat we allemaal wel eens naar de één of de andere kant neigen. Hierbij zullen we er nooit precies achter komen, hoeveel van wat we wel of niet bereiken, aan eigen inzet of verzaken te danken is. Talent alleen is niet voldoende. Het gaat er daarbij wel om waar je in gelooft en echt voor wilt gaan. Daarbij prijs ik me gelukkig al jong te hebben ontdekt tot de soort die naar de mogelijkheden kijkt te behoren. Veel inspiratie om ervoor te knokken, haal ik uit onze oer-Hollandse pioniersgeest. Zoals de VOC vroeger, maar nu bijvoorbeeld een bergingsbedrijf als Smit en Tak. Ons ASML uit Eindhoven is in dertig jaar uitgegroeid tot de grootste chipfabrikant ter wereld. Met een wil en creatieve geest moeten de meeste uitdagingen en tegenslagen kunnen worden overwonnen. Mits je maar niet teveel pech overkomt. Ik ben er daarbij van overtuigd dat op iedere leeftijd vandaag de eerste dag van jouw nieuwe leven kan zijn begonnen.

Menno Smitsloo, eigenaar Smitsloo Groep / [email protected] / @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *