In december 2013 publiceerde het Ministerie SZW dat 30% van het ziekteverzuim te wijten is aan onder andere stress, relatieproblemen, burn-out etc. Waar 3 jaar eerder dat nog 20% was. Tegelijk zien we de ontwikkeling van toegewezen claims, de zogenaamde Pay-out na burn-out. We spreken dan over tienduizenden tot honderdduizenden euro’s wanneer de werkgever heeft nagelaten ongezonde werkdruk aan te pakken. (bron: www.rendement.nl)
Neem werknemer X die als hoofd operations werkzaamheden verrichte waardoor zij een burn-out opliep en de werkgever werd verweten dat zij niet aan haar zorgplicht had voldaan. De rechter wees een schadevergoeding toe van totaal € 370.000. (Zaak HD 200.020.108). Het Gerechtshof in Den Bosch heeft geoordeeld dat de werkgever aansprakelijk is als deze niet heeft onderzocht of de werkdruk onevenredig hoog is. Preventie is nodig. Zeker nu we ons meer en meer in een dienstverlenende maatschappij bevinden waar de mens de belangrijkste bron voor continuïteit is.
Johan de Ridder van Phero TCA is blij dat Minister Asscher in 2015 miljoenen beschikbaar stelt voor subsidie om stress op de werkvloer te stoppen. “Dat is nodig, er dient een ommezwaai te komen in het denken van werkgevers en werknemers. Stress op de werkvloer is een gelukskiller, zowel voor werkgever als werknemer.”
Oplossingen blijken vaak eenvoudig. Neem een waardevolle teamleider die thuis doordraaide omdat er op de werkvloer geen aandacht was voor toenemende stress die hij ervoer, maar middels coaching weer in de running is. Zijn werkgever had nog niet eerder met een coach gewerkt, maar plukt hier nu de vruchten van.Maar niet alleen individuele aandacht is nodig. Preventief met een afdeling tot bewustwording komen en skills aangeboden krijgen helpt om ongezonde werkdruk te verminderen. Zo ging een team twee dagdelen met DISC® aan de slag en reageerde: “dit hadden we eerder moeten weten, nu begrijp ik mijn collega beter.”
Hoeveel stress brengt presenteren vaak teweeg en hoe leuk wordt het als je met tips en tricks geoefend hebt en presenteren een uitdaging wordt, en je applaus krijgt. Wees eerlijk; hoeveel moeite kost het om een burn-out scan uit te laten voeren waardoor je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan?
Werk wordt leuker als je meer grip krijgt op mensen en processen omdat je de mensen begrijpt.
Johan de Ridder, Phero TCA
12 Jaar werkte Johan de Ridder als succesvol besturingstechnicus bij een multinational maar gooide het roer om nadat hij in 1997 een burn-out opliep. In 2000 maakte hij de keus een HBO studie te volgen om uiteindelijk af te studeren in Psychosociale hulpverlening. Sinds kort biedt hij zijn talent en ervaring aan middels zijn bedrijf Phero TCA , dat gevestigd is in Valkenburg. Is het onduidelijk waar de stressbronnen zitten in je bedrijf? Is de samenwerking stroef tussen de verschillende teamleden? Hebt u het gevoel dat er meer uit uw team of uw mensen te halen is? Phero TCA is dan uw partner om van het probleem een uitdaging te maken.
www.phero.nl / M 06 26581262
Email- TRANSACTION 1.3408484 BTC. GET >>> https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-26?hs=dfeb4db4f10de5716db831cdd946640f&