Jaap Liethof over Chinees staatsbezoek in Hotels van Oranje

De nucleaire top eind maart zorgde voor overlast maar bood ook kansen, bijvoorbeeld voor Hotels van Oranje waar de president van China Xi Jinping en 400 delegatieleden te gast waren. Tevens was hieraan gekoppeld een staatsbezoek aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima en een economisch forum, georganiseerd in het hotel met honderden Nederlandse en Chinese captains of industry. Een terugblik met directeur Jaap Liethof.

Wat gebeurde er allemaal in Hotels van Oranje?

Jaap Liethof, directeur van Hotels van Oranje: “Waar andere hotels slechts enkele dagen prominente gasten hadden, hadden wij het geluk dat het bezoek van de Chinese president Xi Jinping een vijfdaags staatsbezoek werd, inclusief een economisch forum op zondag. De president van China reist bijna nooit naar het buitenland en nu was zelfs zijn vrouw erbij, die een eigen programma volgde samen met koningin Máxima. De Chinese delegatie, die uit ongeveer 400 personen bestond, had al maanden geleden het hele hotel voor zeven dagen afgehuurd.

De president verbleef op de hoogste etage, rekening houdend met de Chinese hiërarchie. Zijn ministers sliepen een verdieping lager. De Chinese ambassade had zijn complete staf naar Hotels van Oranje verplaatst. En dan was de hofhouding van de koning natuurlijk ook op bezoek. Willem-Alexander is hier al herhaalde keren geweest en is nog net geen vaste gast van ons hotel. Máxima was hier voor het eerst.”

Hoe bijzonder was het?

“Het organiseren van een dergelijke topis ongelofelijk goed voor ons land. Het is heel bijzonder dat je daar als hotel onderdeel van kan zijn. En daar kwam voor ons kort van tevoren nog eens het economisch forum bij met 250 CEO’s van de grootste Nederlandse ondernemingen, 250 CEO’s uit China en 100 man pers. Daar spraken koning Willem-Alexander, minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Xi Jinping. In totaal is er die zondag voor 2 miljard euro aan contracten getekend. Daarna ging de Chinese president samen met de koning en de koningin naar de  Keukenhof om een eigen tulp te dopen. Vervolgens had hij in het hotel één op één bilaterale gesprekken met Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, en de presidenten van Kazachstan, Finland en Zuid-Korea. Op maandagmorgen was er een ‘Round Table Meeting’ voor 25 CEO’s uit Nederland en 25 uit China, waar ook weer allerlei handelscontracten werden getekend.”

Hoe kwam de Chinese president bij jullie terecht?

“Anderhalf jaar geleden werd bekend dat Nederland de nucleaire top zou gaan organiseren en dat er prominente gasten naar ons land zouden komen. Noordwijk is dan een voor de hand liggende keuze vanwege de gunstige ligging aan zee, waar de beveiliging relatief gemakkelijk te regelen is. Bovendien is het hier rustiger dan in een stad als Amsterdam. Wij hebben hierop ingespeeld, onder andere door erop te wijzen dat we al een keer een NAVO-top in ons hotel hebben gehost. Vervolgens hebben we tweemaal bezoek gehad van een delegatie van de Chinese ambassade. Begin vorig jaar werden de eerste contacten gelegd, in december 2013 zijn de contracten getekend.”

Hoe was het gesteld met de veiligheid?

“Omdat president Xi Jinping corruptie in zijn eigen land aanpakt en niet veel reist, zijn de Chinezen extra voorzichtig. Alleen al de aankomst was uitzonderlijk. Er arriveerde een lange stoet van tientallen auto’s en motorfietsen ter beveiliging van de gepantserde BMW van de president. Vanwege de veiligheid werd het draaiboek telkens op het laatste moment gewijzigd. We moesten doorlopend improviseren. Zo kwam de president bijvoorbeeld niet buiten aan, maar in de garage, waar we nog snel een rode loper konden uitrollen voordat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zijn gast verwelkomde. Ons hotel was omringd door twee rijen hekken. Dat was dubbel zoveel als tijdens de NAVO-top. Ook in de kamer van de Chinese president stonden schermen voor de ramen. De honderden mensen die aan de economische top deelnamen, moesten via scanpoortjes de zaal in. Dat was soms wel even dringen voor de deur. Tenslotte moesten alle etenswaren en andere spullen die hier gedurende de week binnenkwamen, van tevoren in Wassenaar worden gebomcheckt.”

Had de Chinese delegatie zijn eigen koks?

“De Chinezen hadden een eigen keukenbrigade meegenomen, die zo’n dertig procent van de maaltijden verzorgde. Wij deden de rest. Omdat Chinese koks uitsluitend op gas koken, hebben we tijdelijke gasleidingen aangelegd in de keuken. En omdat de werkbanken te hoog waren, hebben we een podium voor ze gemaakt. De president had zijn eigen keukenteam bij zich. Op diens verzoek hebben we last minute wel gezorgd voor Zeeuwse oesters, Hollandse garnalen, Oosterschelde-kreeftjes en paling van Eveleens. In totaal zijn vierhonderd eigen mensen geaccrediteerd gedurende het bezoek van de Chinezen. Wat je ziet is dat onze mensen tijdens dit soort belevenissen op hun best zijn. De samenwerking met de Chinezen was voorbeeldig. Er is geen onvertogen woord gevallen.”

Nog een reactie gehad van de Chinese president?

“Bij het vertrek van de president hadden we de opdracht gekregen om absoluut geen foto’s te maken, maar uiteindelijk ben ik toch nog met hem op de foto gegaan. Via zijn tolk liet hij weten erg tevreden te zijn over het verblijf in Noordwijk, met name over het hotel, de locatie en vooral de flexibiliteit en service die we gezamenlijk hebben laten zien. Hij verontschuldigde zich voor het veranderen van de draaiboeken. Als bedankje ontvingen we van de Chinese ambassade een hotelkamer vol met cadeaus; echt mooie en bijzondere dingen zoals koffie- en theeserviezen en heel veel zijden producten. Een deel is al uitgedeeld aan het personeel, de rest is naar de personeelsvereniging gegaan om verder uit te delen tijdens feestavonden.”

Heeft het bezoek nog iets opgeleverd?

Lachend: “Een hotel met allemaal nieuwe gemoderniseerde kamers. We hebben versneld al onze kamers vernieuwd en nieuwe badkamers gekregen. De planning was om in november dit jaar klaar te zijn. Voor de Chinese delegatie hadden we tijdelijk extra suites gemaakt door de vernieuwde zit-, slaap- en badkamers aan elkaar te koppelen.”

En nu? Extra boekingen uit China?

“We krijgen momenteel veel  aanvragen voor vergaderingen van Chinese bedrijven in Nederland. En ook touroperators uit China hebben belangstelling voor ons hotel, in combinatie met een bezoek aan de Keukenhof.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam