Auton levert al 25 jaar onvoorwaardelijke service

‘Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar men had nog nooit een computer gezien’.

Al 25 jaar staat Auton voor kwaliteit van producten en dienstverlening. Dit jaar viert het automatiseringsbedrijf zijn 25-jarig bestaan. En nog steeds werken ze samen met klanten van het eerste uur. Wat begon als hobby met het bouwen van computers en servers in een schuur is overgegaan in een bedrijf waar acht mensen zich met ziel en zaligheid inzetten voor de best mogelijke dienstverlening die klanten zich kunnen wensen.

Auton is de samenvoeging van Automatisering en Ondersteuning. 25 jaar na datum is dat nog steeds de kern van de werkzaamheden, zij het dat er in de loop van de tijd aanvullende diensten, meer producten, diverse klanten en extra medewerkers zijn bijgekomen.

Digitale typemachine

Meer dan 25 jaar terug beoefende Roel Naves, oprichter van Auton, zijn hobby uit in de schuur bij zijn huis. “Ik was leraar wis- en natuurkunde aan de tuinbouwschool. Computers waren mijn hobby”, vertelt Roel. In die tijd had de computer nog maar net haar intrede gedaan. Slechts een enkeling had er één en degenen die ermee wilden werken, moesten dat eerst leren. Roel gaf de kwekers die hij via school kende cursussen. “Dat was een basiscursus computerkunde: het aan- en uitzetten, wat zet je allemaal in een computer, hoe sla je dingen op, hoe gebruik je het toetsenbord. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar men had nog nooit een computer gezien. Alles was nieuw en internet of een muis dat bestond niet. De computer was een digitale typemachine met alleen tekst en geen plaatjes, laat staan bewegend beeld.”

Huis vol bloemen

Eenmaal een cursus gevolgd, bleven de kwekers met vragen aankloppen bij Roel. “Mijn huis stond al snel vol met bloemen, gebak en cadeaubonnen. Mijn accountant, waarmee ik nu nog steeds werk, gaf aan dat ik over moest naar een bedrijf.” Roel overlegde met zijn vrouw en vroeg toestemming bij de school waar hij les gaf om vervolgens naar de Kamer van Koophandel te gaan. Auton was een feit.

Samenwerking

Redelijk snel na de start van de onderneming ging Auton een samenwerking met een softwarebureau aan. “Ik maakte de hardware en zij maakten de software. Het klikte goed en samen. We bleven twee afzonderlijke bedrijven, maar pakten samen automatiseringsprojecten op. Die eerste netwerken waren nog van Novell versie ELS-1 en ELS-2”, herinnert Roel zich met een glimlach. “Ik weet het nog goed, als er iemand belde, dan zei ik dat hij met Els bezig was”, lacht zijn vrouw Connie. “Natuurlijk begreep niet iedereen dat dit de naam van een netwerk was.”

Ambachtswerk

In de begindagen was het werk bijna te vergelijken met aan ambacht. “Vroeger kostte het gewoon 48 uur om een schijf te testen of deze überhaupt geschikt was voor het Novell-netwerk. Kwam de harddisk niet door de test, dan accepteerde Novell je niet. Kon je weer opnieuw beginnen. Het was nog echt handmatig werk. Alles zelf instellen door commando’s in te typen. Die commando’s zitten nu nog in mijn vingers”, zegt Roel.

Eerste kantoor

Het softwarebedrijf groeide groter en verhuisde naar een bedrijfspand. Ze vroegen of Auton mee wilde verhuizen. Roel: “Ik was nog steeds docent aan de tuinbouwschool en alle verdiensten met Auton, bleven ook in Auton. Dus de huur van het pand aan de Rijnsburgerweg was gelukkig geen probleem.” Het pand bood daarnaast ook ruimte voor het geven van cursussen en demo’s. Nog weer later kwam daar een kleine technische ruimte bij.

Portable telefoon

“Omdat ik nog lesgaf, zat ik toentertijd met zo’n grote portable telefoon in de klas. Was er een storing, dan zette ik de leerlingen aan het werk en probeerde ik het telefonisch op te lossen.” Auton groeide, dus er kwamen medewerkers in dienst. “Langzaam aan heb ik mijn werk als docent afgebouwd en na vijf jaar twee banen te hebben gecombineerd was het klaar. Inmiddels zijn we van het schuurtje en na de Rijnsburgerweg via de Laan van Verhof en de Floralaan naar onze huidige locatie aan de Heerenweg verhuisd. We werken nu met acht mensen.”

Vakgebied nooit klaar

“Ons vakgebied is nooit klaar. Er zijn zoveel mogelijkheden binnen het marktgebied. We begonnen met computers en kleine servers. Later werden dat complete netwerken, inclusief alles wat daarbij nodig is, van bekabeling tot patchkast. De talloze nieuwe ontwikkelingen gaan in sneltreinvaart. Integratie met camera en telefonie. Mogelijkheden met betrekking tot beveiliging, thuis werken, op afstand inloggen op je pc. Je staat continu voor uitdagingen waarmee je de klant verder kunt helpen. We drukken geen verkopen er door heen; we bieden oplossingen die bij onze klanten passen. Wij leveren echt maatwerk en onze service is onvoorwaardelijk: 24/7. Dat doen we al 25 jaar lang en met succes”, zegt Roel met gepaste trots. “Neem onze eigen gemaakte computers en servers. Het is geen zeldzaamheid dat ze 8 tot 10 jaar mee gaan. Een ondernemer kijkt niet alleen naar de aanschafprijs van een PC, maar ook naar de levensduur en de onderhoudskosten en kiest dan vaak voor een Auton PC.”

Minder werken

Begonnen op 35-jarige leeftijd en nu 25 jaar verder, denkt Roel over het geleidelijk aan overdragen van zijn bedrijf. In de jonge Graham Belet heeft hij een opvolger gevonden. “Ik draai nog steeds 60 uur. Wil ik minder gaan werken, zal ik gewoonweg minder aanwezig moeten zijn. Anders komt er niets van terecht”, vertelt Roel. “Maar op een zaterdag iets solderen, dat zal er niet snel uit gaan”, zegt Connie lachend.

In de grondverf

Roel kwam Graham 3 jaar geleden tegen in een computerwinkel. Hij werd dusdanig goed geholpen door Graham dat hij hem op een koopavond een aanbod deed. “Potverdorie, ik had mensen nodig en hem wilde ik!” Nog diezelfde avond zaten beide om de tafel in Katwijk en een maand later startte Graham. “Ik was filiaalmanager in die winkel, de jongste van die keten. Ik wilde meer en Roel bood die kans in de vorm van een team leiden. Maar toen hij onlangs kwam met het voorstel hem op te volgen en Auton voort te zetten, schrok ik wel. Mijn eerste reactie was ‘kan ik dat wel’? Gelukkig is het niet van vandaag op morgen gebeurd. De komende jaren gaan we hier naar toe werken.” Waarop Roel aanvult: “Ik herken dat. Ik was ook nog geen ondernemer 25 jaar geleden, ik was onderwijzer, maar heb het ondernemen door de jaren heen geleerd. De opvolging staat in de grondverf kan ik wel zeggen. Ik heb er een goed gevoel bij.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *