Milieuzorgsysteem ISO 14001 voor Grimbergen-Noordermeer

Al ruim 265 jaar oud, maar nog volledig van deze tijd. Of zelfs zijn tijd vooruit. Installatiebedrijf Grimbergen-Noordermeer heeft als een van de eerste in de branche, en daarvan als eerste in de regio, de certificering Milieuzorgsysteem ISO 14001 binnengehaald. Thijs en Rob Grimbergen, inmiddels de achtste generatie die aan het roer van het bedrijf staat, zijn hier behoorlijk trots op.

‘De investering levert je direct een besparing op’

Bij binnenkomst aan de Roysloot in Rijnsburg is de rijke historie van het Rijnsburgse installatiebedrijf in beeld gebracht. De entreehal doet dienst als klein museum met allerlei antieke stukken uit de branche, zoals oude stookkachels.

Tegenwoordig levert het bedrijf moderne klimaatinstallaties aan zowel zakelijke opdrachtgevers als particulieren. Daarbij zijn duurzaamheid, energiebesparing en milieuaspecten belangrijke speerpunten. Alles om het begrip Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) zo breed mogelijk door te voeren en uit te dragen.

Milieurisico’s beheersen

Grimbergen-Noordermeer beschikt al sinds 1996 over ISO 9001; een norm die eisen stelt aan het kwaliteitsmanagementsysteem van de organisatie. Toen Rob en Thijs vorig jaar met het oog op de toekomst nadachten over hoe ze nog beter invulling konden geven aan hun MVO-beleid en hoe duurzaamheid daarin paste, kwamen ze uit op ISO 14001 voor een milieuzorgsysteem. In dit systeem gaat het erom milieurisico’s te beheersen en zelfs te verminderen. “Dit sloot het beste aan bij ISO 9001 waaraan het bedrijf zich al conformeert.

Doelen stellen

Alleen roepen dat ze duurzaam bezig zijn en aan MVO doen is er voor Grimbergen-Noordermeer niet bij. “Dat was al niet het geval, maar nu worden we er ook daadwerkelijk op beoordeeld”, legt Rob Grimbergen uit. “Binnen dit systeem wordt gevraagd milieudoelstellingen te formuleren en door middel van een audit wordt getoetst of ze zijn behaald. Elk jaar stel je nieuwe doelen, met het idee om steeds milieu-efficiënter te werk te gaan.”

Besparing realiseren

In de prakrijk betekent de certificering dat Grimbergen-Noordermeer een aantal zaken heeft aangepast, met veel dingen al op de goede weg was en in de toekomst daar nog scherper in wordt. Thijs Grimbergen: “Om een paar voorbeelden te noemen: ijzer, hout en algemeen afval werden al apart gehouden. Nu scheiden we ook plastic, piepschuim en karton. Je realiseert direct een besparing, want je afvalstoffenheffing gaat ook naar beneden. Met zonnepanelen wekken we voor de helft van ons energieverbruik stroom op en dringen de CO2 uitstoot terug. We proberen groener te rijden, daarvoor hebben we al een aantal hybrides en één volledig elektrische auto. Dat worden er in de toekomst meer. En met het ontwerp en tijdens de installatie wordt rekening gehouden met duurzame oplossingen. We doen er alles aan om zo duurzaam mogelijk te werken.”

Past bij uitstraling

Ook opdrachtgevers kijken steeds vaker of de bedrijven waarmee ze werken duurzaam zijn, vanuit MVO-oogpunt, maar geregeld spelen vooral financiële overwegingen een rol. Vanuit de overheid wordt duurzaam ondernemen eveneens steeds vaker geëist. “Wij vinden het belangrijk om dit uit te dragen en onze klanten ook. Die kiezen steeds vaker voor duurzame installaties. Dat sluit aan bij hun uitstraling en dankzij zuiniger energieverbruik is het de wat hogere investering waard, omdat het uiteindelijk de kosten drukt. Hoewel de tarieven in onze markt onder druk staan, blijven wij ons vasthouden aan kwaliteit. Daar leveren we niets op in. Een goede naam opbouwen kost tijd, het afbreken is zo gebeurd”, concluderen de beide heren.

Grimbergen-Noordermeer BV

De Roysloot 11
2231 NZ RIJNSBURG
T 071 – 40 29 200
E [email protected]
I www.grimbergennoordermeer.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *