Column Menno Smitsloo: Afsluiting van een periode lokale politiek

Spannend wat we van de nieuwe colleges van b & w mogen verwachten. Afgelopen februari informeerde ik u vanuit de praktijk over ervaringen met wethouders, die naar mijn idee niet meer terug zouden (moeten) keren. Hier voor de historie nog even enkele van de vele reacties daarop.

Daan Binnendijk uit Katwijk, stuurde mij een mail, maar gaf helaas niet de kans die te beantwoorden. Hij ging daarmee als repliek direct het internet op. Daarom toch nog even een reactie. Enige door zijn nalatigheid vastgelopen projecten geeft hij toe. Wel spreekt hij tegen te zijn weggestuurd. Hij wilde zelf niet meer. Hilarisch hoe hij beweert gehoord te hebben dat uw columnist (ondergetekende) door de recessie dusdanig in de narigheid zit, dat hij tegen betaling slecht over hem moet schrijven. Het gaat mij goed, ik ben niet te koop en als het zou tegenzitten, kan ik de hypotheken echt niet met een column aflossen. Hij ontkent dat hij het gemeentehuis van Katwijk plat rookte en dus lak aan iedereen had. Daar heeft hij inderdaad een punt, want dat gebeurde in Rijnsburg. De redactie van dit magazine dacht dat ik me vergiste en verwisselde de plaats van delict. Op Binnendijks vraag wie er dan verder als ondernemers door hem benadeeld zijn, moet ik jammer genoeg antwoorden daar zowel schriftelijk als mondeling reacties over te hebben ontvangen. De namen zijn bij de redactie bekend. Zo mocht de één niet in het naastliggende pand uitbreiden, terwijl dat toen wel aan een vriendje van deze (ex-)wethouder zou zijn gegund. De ander voelt zich volkomen in zijn belangen genegeerd, waardoor hij met honderdduizenden euro ‘s aan leegstand kwam te zitten. “Beste Daan, kom eens koffiedrinken op jouw nieuwe toekomst, je bent van harte welkom”.

Ook Pieter van Woensel uit Leiden, met zijn eeuwig sympathieke glimlach, keert niet meer terug. Wel slim dat ook hij, voor de verkiezingen her en der liet vallen er waarschijnlijk mee te stoppen. VVD-fractievoorzitter Paul Laudy zou al in de steigers hebben gestaan, om het karwei af te maken. Ook over Van Woensel kreeg ik reacties. Zo voelen de bewoners van het Houtkwartier zich door hem in de kou gezet. Alleen al omdat, vooruitlopend op het nog rammelende ontwerpbestemmingsplan Dieperhout, 150 prachtige bomen aan de Kagerstraat alvast moeten sneuvelen. Als wethouder ging hij viermaal niet op een uitnodiging van de wijk in. Zo lijkt het er ook op dat de Kaasmarktschool enige weken voor de verkiezingen, bewust op de monumentenlijst werd geplaatst en te koop aangeboden, om verwezenlijking van het overdekte marktplan, met daaronder een parkeergarage, te voorkomen. Het project had er politiek wel eens toe kunnen leiden dat één van zijn geplande parkeergarages dan overbodig wordt. De meeste weerstand bestaat echter tegen het megalomane Rijnsburgerblok, en dan wel speciaal de kantoortoren van 70 meter hoog.

Tsja, en dan Wendelien Tönjann uit Oegstgeest, zij is de enige uit het rijtje die gewoon denkt terug te komen. Het stoort velen dat de schade door haar project, de wijk Nieuw Rijngeest, nog steeds niet onder controle is en al maar verder kan oplopen. De ontwikkelaars-bouwers zijn dolgelukkig met haar, door de risico ’s die de gemeente voor hen draagt. Maar zo wordt deze collegeperiode dan ook wel afgesloten met een schuld van honderd miljoen euro. Toch jammer dat deze plaats, die tot de meest comfortabele woongemeente van Nederland is uitgeroepen, nu het belastinggeld niet meer kan gebruiken waarvoor het is bedoeld, namelijk service aan de burgers verlenen. Mogelijk kan interim-burgemeester Jan Waaijer de gemeente naar een gezonde fusie leiden. Gezien zijn staat van dienst moet hij daar de power voor in huis hebben. Wilde ik in vorige column ook iets positiefs over een (ex-)wethouder zeggen, Freddy Blommers van Voorschoten, kreeg ik me daarop toch een reacties! Veel ondernemers zich door hem bij de neus genomen voelen, hij zou niet naar ze luisteren en het dorp voor miljoenen hebben benadeeld. Ook zou hij beloften niet waarmaken. Daarom zou hij van de plaatselijke partij ONS Voorschoten zijn overgestapt naar D66, omdat die democraten altijd wel wat stemmen krijgen. Met 103 daarvan voegde hij echter niet veel aan het resultaat van slechts 3 raadszetels toe.  Voor het overige: De op-opvolger van Pieter van Woensel in Den Haag, Pieter Smit, vertrekt ook. Hij werd niet voor niets op plaats 30 gekandideerd. Wij vernamen dat hij nog op het laatst verzon de trambaan van de Koninginnegracht tot aan de monumentale gevels te verleggen.  Van Kees van Velzen uit Teylingen was het door zijn positionering op plaats 9 van de kieslijst ook al duidelijk dat hij zich terug zou trekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *