Arjan van der Zwart vaste fotograaf Rijnstreek Business

“Fotografie opent veel deuren”.

Hij maakte al regelmatig foto’s voor Rijnstreek Business. Maar sinds kort is Arjan van der Zwart de vaste fotograaf. Ondernemers en bestuurders zullen hem dus vaker zien, al dan niet vergezeld van zijn collega Linda. Een tweegesprek met Arjan en vormgever Johan van der Meij.

Waarom heeft Rijnstreek Business voor Arjan van der Zwart gekozen?

Johan van der Meij: “We werken bij Rijnstreek Business met freelancers. Arjan was één van de fotografen die we inschakelen. Maar vanwege de kwaliteit van zijn foto’s kiezen we nu exclusief voor hem. Ook omdat Arjan meedenkt over opvallende invalshoeken. Regelmatig leidt dat tot leuke reacties van klanten.”

En verder?

Johan: “Behalve vanwege zijn creativiteit en kwaliteit kiezen we voor Arjan vanwege zijn flexibiliteit. We werken met deadlines en vaak komen er twee voor twaalf nog enkele pagina’s bij. Dan is het heel belangrijk dat we snel onze foto’s krijgen.”

Arjan, lachend: “Soms is dat weleens lastig. Bijvoorbeeld als je foto’s moet maken voor een special over een bouwbedrijf die in de bouwvak uitkomt…”

Hoe ga je te werk?

Arjan: “Ik vraag altijd eerst wat mensen zelf willen. Sommigen weten dat heel goed, anderen hebben geen idee. Het liefst kom ik na de journalist, zodat al duidelijk is waar het artikel over gaat. Daar kan ik dan op inspelen. Om originele invalshoeken te krijgen, overleg ik ook met Johan van der Meij. Ik vind het leuk om het anders dan anders te doen.”

Johan: “Arjan en ik zijn collega’s geweest. Daardoor heb je een band met elkaar. We begrijpen elkaar en hebben aan een half woord genoeg. Zo breng je de samenwerking op een hoger niveau.”

Hoe zorg je ervoor dat mensen losjes op de foto staan?

Arjan: “Mensen die ik moet fotograferen neem ik mee in het proces. Ik vraag naar hun wensen, ik maak een praatje, vertel wat ik doe en ik laat altijd de foto’s zien op mijn camera. Het is niet even snel een foto schieten en wegwezen.”

Welke foto voor Rijnstreek Business is je het meest bijgebleven?

Arjan: “Een foto voor de coverstory van De Raad Bouw, vorig jaar, waarbij we vier makelaars op een wolkenkrabber plaatsten, zoals de wereldberoemde foto van de bouwvakkers werkzaam op het Empire State Building. Die foto heeft veel deuren voor ons geopend. Het heeft er onder andere toe geleid dat één van de makelaars bij ons kwam voor haar trouw-reportage. Ook verzorgen we nu een heel groot gedeelte van de communicatie-uitingen van De Raad. We hebben de nieuwe advertentiecampagne voor nieuwbouwproject De Bloem in Rijnsburg mogen maken. En we ontwierpen diverse brochures voor nieuwbouwprojecten en een nieuwe website voor De Raad.”

Wat doe je nog meer?

Arjan: “Fotograferen is onze hoofdactiviteit. Behalve zakelijke fotografie doen we zo’n twintig bruidsreportages per jaar. Vorig jaar hebben we de Bruidsfoto Award gewonnen. Daarnaast ontwerpen we logo’s, brochurelijnen en websites en we doen andere communicatieactiviteiten. Daarmee is de werkweek goed gevuld.”

Plein 10

Communicatie & Fotografie
Castellumplein 10
2235 CN  Valkenburg
T 071 – 737 03 57
I www.plein10.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *