Wijzigingen WVAOW per 1 januari 2014

Vanaf 1 januari 2014 wordt de Afdrachtvermindering onderwijs (WVAOW) vervangen door de subsidieregeling Praktijkleren. Tot eind 2013 kunt u nog gebruik maken van de WVAOW. Met de WVAOW kunt u de loonkosten van werknemers die een opleiding of scholing volgen en leerlingen verlagen. Doe hier uw voordeel mee.

Vanaf januari 2014 verandert deze regeling. Vanaf dan is er sprake van een subsidieregeling met beperkt budget. Dit budget kan snel opgedroogd zijn. Aanvragen worden namelijk na afloop van het desbetreffende studiejaar (uiterlijk 15 september 2014) in volgorde van binnenkomst afgehandeld. U kunt nog wel subsidie krijgen voor een praktijkleerplaats of werkplaats waarbij de volgende groepen voor subsidie in aanmerking komen:

•    deelnemers aan een mbo-opleiding die de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) betreft;
•    studenten die een hbo-opleiding volgen in de techniek (inclusief landbouw en natuurlijke omgeving), bestaande uit een combinatie van leren en werken. De werkcomponent moet onderdeel uitmaken van de opleiding. Dat geldt zowel voor duaal- als deeltijd-hbo;
•    promovendi die tijdelijk zijn aangesteld of een arbeidsovereenkomst hebben bij een universiteit of een instituut van de KNAW of NOW (over hun loonkosten moeten afspraken zijn gemaakt met een privaatrechtelijke rechtspersoon of TNO);
•    werknemers van een privaatrechtelijke rechtspersoon of TNO die promotieonderzoek doen of een opleiding tot             technologisch ontwerper volgen. Deze werknemers doen promotieonderzoek of volgen de opleiding op grondslag          van een overeenkomst tussen die organisatie en een universiteit, die de werknemer begeleidt. Ook voor technologisch ontwerpers in opleiding die bij het tweede deel van hun reguliere opleiding hun ontwerpopdracht bij een            privaatrechtelijke rechtspersoon doen, kan subsidie worden verstrekt.

Hoogte subsidiebedrag

Het subsidiebedrag per gerealiseerde praktijkleerplaats of gerealiseerde werkleerplaats wordt berekend aan de hand van het beschikbare bedrag voor de desbetreffende categorie. Dit bedrag wordt gedeeld door het aantal gerealiseerde praktijkleerplaatsen of werkleerplaatsen dat in aanmerking komt voor subsidie voor die categorie. Er geldt een maximum van 2700 euro per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats.

John Peek 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *