Column Michiel Steltman: De blinde vlek van het CBS

Onlangs verscheen een CBS rapport over ICT, kennis en economie.  Het 260 paginas tellende rapport staat bol van de verhalen over het groeiend gebruik van het internet door consumenten en gebruikers. Toch groeit de Nederlandse ICT sector maar mondjesmaat. Momenteel is er zelfs lichte krimp.  We weten uit andere bronnen dat de omzet in de traditionele IT segmenten afneemt met soms wel tientallen procenten. Het kan dus niet anders dan dat de sterke groei van de Nederlandse online industrie die afname compenseert.

Maar over die trend lees je in het CBS rapport helemaal niets. Dat komt omdat de CBS voor een indeling van bedrijven de befaamde SBI codes hanteert. Die stammen nog uit het stenen tijdperk van de IT. Datacenters, hosters en cloud providers weten dat uit eigen ervaring. Onmogelijk om een geschikte SBI code te vinden voor je bedrijfsactiviteiten, dus kies je maar voor “web bureau”, “telecom aanbieder” of “IT dienstverlener”. Volgens het CBS is een innovatieve parel als More Apps, dat onlangs de eurocloud award won, waarschijnlijk een “gegevensverwerker”.

De lezer van het CBS rapport zal zo concluderen dat we een landje van Internet gebruikers zijn, en van traditionele IT- en Telecom aanbieders die niet meer groeien. De waarde van dit rapport is daarmee gevaarlijk beperkt. Want de overheid baseert er haar beleid op.  Die mist zo een belangrijke trend in de kenniseconomie.

Het wordt dan ook de hoogste tijd dat het CBS betere SBI codes gaat gebruiken, en dan snel een nieuw rapport gaat maken. Waarmee de Nederlandse online sector eindelijk de aandacht kan krijgen die ze verdient.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *