Column Michiel Steltman: Cloud computing is een “disruptive innovation”

Een beroemd (en beetje wreed) experiment gaat over een kikker en een pan met heet water. Als je de kikker erin gooit springt ie er meteen weer uit, maar als je het water langzaam opwarmt blijft hij lekker zitten tot het te laat is. Het verhaal wordt vaak metaforisch gebruikt om aan te geven dat be- drijven die er warmpjes bij zitten wezenlijke veranderingen veel te laat opmerken.

Clayton Christensen, professor aan de Harvard Business School noemt zulke veranderingen “disruptive innovations”. Een mooi voorbeeld is de PC die rond 1980 op de markt kwam. Veel minder krachtig dan de bestaande minicomputers. De CEO van de leidende fabrikant van die minicomputers, DEC, maakte PC’s belachelijk door op te merken dat hij zich niet kon voorstellen dat iemand zo’n PC in zijn huis zou wil- len. IT bedrijven zoals DEC verdienen doorgaans prima en dan denk je als CEO al snel dat het wel los zal lopen met die inferieure nieuwigheid. DEC bestaat overigens niet meer.

Cloud computing heeft, net als de PC, alle kenmerken van een disruptive innovation. IT managers vinden Cloud maar niks, veiligheid en zo. En zij kunnen het zelf veel beter vinden ze ook. Terwijl de medewerkers in hun bedrijf op steeds grotere schaal en vaak zonder het te vragen voor hun werk tablets met mobiele apps zoals dropbox gebruiken. De leveranciers van traditionele IT oplossingen ontkennen de ontwikkeling ook. “Mijn klanten willen geen Cloud” roepen ze. Logisch dat ze dat denken, want hun klant is die IT manager. Mijn gratis advies aan ze: stop je verzet en ga meedoen voordat het water kookt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *