Van der Kooij Bedrijfsmakelaars: “Ik investeer in vertrouwen, al meer dan 25 jaar”

Met meer dan 25 jaar makelaarservaring in zijn bagage is Ron van der Kooij op 1 mei van dit jaar weer onder eigen naam begonnen, net als in 2003 toen de marktomstandigheden ook uitdagend waren. “Het is een sprong in het diepe, maar met geloof in eigen kunnen en een goed netwerk, moet het lukken.”

Na een jarenlange carrière in het vastgoed bij Infotheek, diverse directeursfuncties bij makelaarskantoren (Leiden-  Den Haag) en het voorzitterschap van de Lighthouse Club Nederland Departement Rijnsteden (een landelijke organisatie van aan de bouw gelieerde bedrijven), begon Ron van der Kooij in 2003 voor de eerste keer een eigen kantoor, samen met een partner. “Net als nu zagen we kansen in de Leidse regio,” kijkt Van der Kooij terug. “We bouwden een mooie portefeuille op, deden mooie transacties en realiseerden een goede groei.”

Affiniteit met eigen regio

Nadat mijn compagnon medio 2007 uit het bedrijf stapte,  ging Van der Kooij eind 2007 een samenwerking aan met Basis Bedrijfshuisvesting, waar hij de opdracht kreeg om een kantoor in Zoetermeer op te richten. “Ook het gevoel om deel uit te maken van een groter geheel, sprak me aan. Maar waar ik me in vergist heb, is dat ik meer affiniteit heb met Leiden en de Duin- en Bollenstreek. Daar ligt mijn netwerk. Bovendien is daar veel meer diversiteit in bedrijven. Omdat ik denk dat er in deze regio ruimte is voor een ervaren bedrijfsmakelaar heb ik weer de sprong gewaagd. We hebben de samenwerking beëindigd, het kantoor weer verhuisd naar de regio en ik ga nu dus weer zelfstandig en onafhankelijk onder eigen naam verder.

Ron van der Kooij pakt het dus op waar hij vijf jaar geleden gebleven was, onder zijn eigen naam. “Ik heb lang nagedacht over de bedrijfsnaam en allerlei namen de revue laten passeren, maar het werd Van der Kooij Bedrijfsmakelaars. Een grote opdrachtgever van me zei: de vent is de tent. Dat gaf de doorslag. Ik heb in de loop van de jaren een goede naam opgebouwd. Omdat vertrouwen belangrijk is in deze branche – vaak vertellen mensen je dingen in vertrouwen – was het dus logisch dat het deze naam werd.”

Gevarieerde portefeuille

“Mensen weten me te vinden,” vervolgt de bedrijfsmakelaar. In opdracht van de gemeente Zoeterwoude en de Bank Nederlandse Gemeente is hij sinds kort betrokken bij de ontwikkeling van het gebied Verde Vista (Meerburg), waar NEM Energy een nieuw hoofdkantoor laat bouwen. Van der Kooij werkt ook in opdracht van de grote vastgoedorganisaties, bijvoorbeeld Achmea en bedrijven uit het MKB-segment, onder andere voor Infotheek Groep op bedrijventerrein De Waard in Leiden en voor een particuliere belegger in Lisse.

“Een gevarieerde portefeuille die groeit,” concludeert Van der Kooij. “Ondanks de lastige markt, waarin het lastig is om de financiering rond te krijgen bij de banken. Het is wel logisch dat er een correctie plaatsvindt. We moeten accepteren dat we terugmoeten. Ik ben nog van de generatie die geleerd heeft dat je niet kunt kopen zonder geld in je zak. Het is logisch dat je zelf meebetaalt.”

Hoe heeft het makelaarsvak zich ontwikkeld de afgelopen jaren?

Ron van der Kooij: “We zijn inmiddels aanbeland bij de Bedrijfsmakelaar 3.0, waarbij het draait om drie dingen: makelen, marketing en automatiseren. Natuurlijk blijf je altijd een dealmaker, maar steeds vaker wordt de makelaar ingehuurd als een volstrekt onafhankelijke adviseur, die bijvoorbeeld voor een bedrijf kijkt naar zijn huidige huurovereenkomst of die door gemeenten wordt ingehuurd. Je ziet een verschuiving naar advisering op vastgoedgebied. Verder is het zo dat de automatisering steeds belangrijker wordt. Klanten willen tegenwoordig 24 uur per dag en zeven dagen per week hun dossiers bekijken. Dat vraagt om accurate automatiseringspakketten en de mogelijkheid om altijd in te loggen. En tenslotte worden de sociale media steeds belangrijker om je kennis aan te bieden en je aanbod onder de aandacht te brengen van potentiële huurders en kopers. Je bent er niet meer met alleen een website en een bord.”

Hoe onderscheid jij je van andere makelaars?

“Vertrouwen en kwaliteit zijn belangrijk. Ik ben niet van de snelle transacties, maar iemand van de lange adem die zich inleeft in zijn projecten. Investeren in vertrouwen, dat is wat ik doe, al meer 25 jaar. Verder ken ik de Leidse regio goed, heb een goed netwerk en ik heb ervaring – dat is het voordeel van mijn leeftijd. Belangrijk is dat je kennis hebt van de lokale markt, bijvoorbeeld van de retailbranche. Waar gaan mensen winkelen en wat zijn de trekkers in een bepaald gebied? Dat soort dingen moet je weten zodat je klanten bijvoorbeeld kunt adviseren om te verhuizen met hun winkel.”

Wat zijn de trends in het vak?

“Uit onderzoek voor de periode 2020-2040 blijkt dat mensen zich verplaatsen naar de Randstad. Vanuit onze regio ben je in een half uur in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Vliegvelden en snelle treinverbindingen hebben een aanzuigende werking op de regio, naast een hoge kwaliteit van wonen. Onze regio is dus een uitstekend bruggenhoofd tussen de noord- en zuidkant van de Randstad. Dat betekent dat hier nieuwbouwwoningen nodig zijn. Ook voor bepaalde bedrijven zal altijd nieuwbouw nodig zijn; organisaties en de wijze van werken veranderen nu eenmaal. Op retailgebied zie je dat mensen voor snelle aankopen naar internet gaan en voor het echte winkelen naar grote steden als Amsterdam, Dusseldorf en Parijs. Met de trein of de auto ben je daar zo.”

Hoe beoordeel je de situatie in Leiden?

“Rotterdam en Den Haag ontwikkelen zich tot een metropool. Recent schijnt Leiden zich hierbij te hebben aangesloten, in mijn visie een juiste beslissing. Zie in dit verband bijvoorbeeld de aanzuigende werking van Den Haag op de Leidse universiteit. Mooi is dat in Leiden nu het gebied rond V&D wordt aangepakt. Ook de aanleg van de Rijnland Route is een goede ontwikkeling. Dat zorgt voor betere verbindingen tussen de Duin- en Bollenstreek en is ook nodig als straks Valkenburg wordt ontwikkeld.”

Tot slot: wat is het mooie van je vak?

“De architectuur van nieuwe gebouwen kan mooi zijn. Maar waar mijn hart echt van opengaat, zijn panden die 400 tot 500 jaar oud zijn en een nieuw leven krijgen. Recentelijk ben ik bijvoorbeeld betrokken bij de herontwikkeling van een monumentaal gebouw op de Leidse Breestraat, waar beneden een winkel en boven appartementen komen. Dat vind ik prachtig.”

Van der Kooij Bedrijfsmakelaars

Gebouw Statenhof – Reaal 5V
2353 TK Leiderdorp
T 071 – 760 00 50
I  www.vanderkooijmakelaars.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam