STOL architecten: Vorm gaat hand in hand met functie

“Van buiten lijkt het een gewone bedrijfshal, maar binnen  wordt het een efficiënt en modern ‘productiepaleis’,” zegt Hans Zwetsloot van STOL architecten, over het in aanbouw zijnde productiecentrum van Cremer Speciaalmachines in Lisse.

Cremer Speciaalmachines is gespecialiseerd in de productie van tel- en verpakkingssystemen voor de farmaceutische, voedingsmiddelen-, non-food- en bloembollenindustrie. Vlak naast het, ook door STOL architecten ontworpen hoofdkantoor aan de Heereweg 5 verrijst een productiecentrum ter grootte van twee voetbalvelden. Ruim drie keer zo groot als de huidige productieruimte, die straks in een showroom en een research- en developmentcentrum transformeert. De eerste plannen dateren van acht jaar geleden, maar anderhalf jaar geleden startte de feitelijke uitwerking. De planning is dat het gebouw halverwege 2014 in gebruik wordt genomen.

Vijfsterren cryptogram

Hans Zwetsloot en zijn collega Raya Yousif omschrijven de plannen als complex. Allereerst loopt er midden over de kavel een lange boezemduiker, waarop niet gebouwd mocht worden, hetgeen uiteindelijk opgelost is met om het pand lopende betonnen boezemwaterbakken. Daarnaast lag de kavel in Lisse én Hillegom en waren beide bestemmingen niet passend, waardoor deze in beide gemeentes aangepast moesten worden. Tevens moest er een oplossing gevonden worden voor het overpad van de achterliggende bedrijven. En tenslotte waren er logistieke randvoorwaarden, zoals kantoor en parkeren aan de achterzijde, inpandige staalaanvoer, kraanbaanschema’s en maximale flexibiliteit in montage-eilanden. En dat alles onder tijdsdruk, want Cremer had nu wel haast.

“Natuurlijk moest het gebouw architectonische waarde hebben,” zegt Raya Yousif. “Cremer vindt dat zijn medewerkers recht hebben op een moderne werkomgeving. Het resultaat is een functioneel en doordacht ontwerp, dat qua kleur en materiaalgebruik aansluit op het verderop gelegen hoofdkantoor.”

“Iedere klant heeft recht op een pássend gebouw”

Samen met iedere ondernemer is een eigen logistiek te bepalen om tot een optimaal bedrijfsgebouw te komen. Voor deze logistieke architectuur bent u bij STOL architecten aan het juiste adres; van eenvoudige gebouwen tot complexe maatwerkoplossingen.

“Wij zeggen altijd: het moet eerst binnen verdiend kunnen worden voor het buiten uitgegeven mag worden,” stelt Hans Zwetsloot. Bij STOL architecten gaan functie en vorm daarom hand in hand. De voorbeelden zijn legio (zie de foto’s).

Na inventarisatie van alle ruimtelijke randvoorwaarden en knelpunten wordt samen met de klant het PVE vastgesteld, rekening houdend met alle bedrijfs- en productieprocessen en de beoogde groeiscenario’s. Pas dan start het ontwerptraject. “Het optimaliseren van de logistieke architectuur en de architectonische uitstraling lopen daarbij parallel,” zegt Raya Yousif

“Na de indieningsfase (waarin alle vergunningen verzorgd worden) volgt de prijsvormingsfase, waarbij STOL architecten de aanbestedingsstrategie en -bescheiden verzorgen. Dit resulteert in de juiste kwaliteit voor een scherpe prijs, waarbij onvoorzien meerwerk vrijwel uitgesloten is. Tenslotte volgt de uitvoeringsfase,” zegt Hans Zwet-sloot, “waarbij wij de klant zoveel mogelijk   ontzorgen, zodat deze zich op zijn eigen bedrijfsvoering kan blijven concentreren.”

STOL architecten

Meer en Duin 5, 2163 HA Lisse
T 0252 – 21 69 62
I  www.stolarchitecten.nl

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *