Column Menno Smitsloo: Even heerlijk onbezorgd gek doen deze zomer…

Laten we nou gewoon eens lol gaan trappen gedurende deze vakantieperiode. Ons even geen zorgen maken over onvoldoende gevulde orderportefeuilles, politici die niet voor het algemeen belang maar uitsluitend het bouwen van hun eigen standbeeld gaan en meer van die ongein. Gewoon genieten van de zon, die na die regen wel moet komen. Ieder naar draagkracht, het hoeft allemaal niet zoveel te kosten. Wanneer je naar zo ’n duur uitheems oord vliegt, tref je vaak toch alleen maar kommer en kwel. Vluchten met vertraging, een overboekt hotel en constant zeurende kinderen. Malaria of bedelaars die jou een nep Rolex proberen te verkopen. Ook tot de mogelijkheden behoort een ludiek gewoon straatovervalletje, dat je niet meer op video kunt vastleggen, omdat deze is gepikt. Thuis kun je de ellende toch weer herbeleven, omdat de verzekeringsmaatschappijen vaak nog veel meer dan die zakkenrollers uit de kast halen, om niet te hoeven uitkeren, waar jij dik voor hebt betaald.

Neen, we blijven in eigen land. Lekker naar Katwijk aan Zee of Noordwijk. Heerlijk dat strandgevoel als je uit de zee komt, op je handdoekje gaat liggen en het halve duin over je natte lichaam krijgt uitgeschept. Gewoon een ijsje met zand eten, niet flauw doen. Schelden op Duitsers die kuilen graven kan niet meer, want die doen dat nu voor weinig in Turkije. Wel lijkt het leuk een foute wethouder die zich er ook waagt, te dwingen nu eens echt zijn geldverslindende kasteel eerst in zand te laten realiseren. Zelfs dat mislukt – hebben wij ook nog eens pret. Er loopt meer van dat soort rond, dat opgaat voor een nieuw gemeentehuis, ondanks de wetenschap dat hun gemeente wordt opgeheven. Neem ook vooral zoveel mogelijk panoramafoto ’s van de zee, want binnenkort heb je het idee dat Engeland dichterbij is gekomen, omdat de skyline dan wordt bepaald door tienduizenden windmolens. Hebben we ook te danken aan voornoemde figuren, die in hun vooruitstrevendheid het internationaal geroemde Hollands molenlandschap verwarren met het eerste de beste zware industriegebied als de Botlek.

Wanneer je echt wilt lachen, moet je gaan bungeejumpen vanaf de vuurtoren in Noordwijk. Onder begeleiding van Armin van Buuren kun je dan ondersteboven ervaren wat deze gemeente allemaal op zijn kop heeft gezet. Bijvoorbeeld de nog niet ontdekte extra stranden vlak bij het centrum, die Ronnie van de Putte al 20 jaar geleden voor ons aanlegde, door hotels, het Vuurtorenplein en villa’s te slopen, om er zandvlaktes voor in de plaats te presenteren. Ook zie je de deels wat gedateerde fameuze gevels van de Hotels van Oranje. Het feit dat de eigenaren daarvan in deze tijd het lef hebben daarin en in werkgelegenheid te willen investeren, levert een fantastisch spektakel in de media en de roddelkroegen op. Vooral villabewoners tekenen enorme bezwaren aan tegen alle uitbreidingsplannen van hotels. Je kunt beter die financieel-economische welvaart-brengers zoveel mogelijk pesten, dan een ambtenaar die zijn huiswerk weer niet goed doet. Want dat laatste heeft toch geen nut. Je raakt dan tenminste de mogelijk beste ondernemers van Noordwijk, Charles de Boer en Bram Mol. Ik begrijp die villabewoners ook wel, want vooral in de Zuidduinen hebben ze vaak ‘van de honger geen ontlasting’, omdat de hypotheeklasten om op stand te wonen te zwaar zijn en de bank moeilijk doet over alles wat hun huis minder waard kan maken.

Ook leuk als iedereen op 28 juni op de Kaag een roei- of motorboot heeft gehuurd, om met zijn allen ’s avonds via dat mooie water, langs de perfect gerestylede Kaag sociëteit Leiden in te varen. Dat allemaal om Aad van der Luit te helpen om voor een paar uur de rederijen te blokkeren, die dwars door zijn mooie evenement ‘de Dragon Boat Race’ heen willen stomen. Op de grachtenoevers genieten al jaren tienduizenden mensen van dit giga-gebeuren. Misschien ontstaat zelfs het Facebook-effect, het mogen er nog meer worden, geweldig. Ook leuk voor de kinderen, die dan eens echt alle aandacht krijgen, waar wij normaal vanaf vijf uur ‘s middags, tijdens het prosecco drinken, natuurlijk geen tijd voor hebben. Wij hebben ook onze rechten.

Je ziet, het hoeft allemaal echt niet zoveel te kosten om een ‘dolle dwaze zomer’ te beleven, als je maar je best doet om het geluk te vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *