Column Marnix Zwart: Fiscus-groen

Hoe duurzaam is groene energie? Als duurzaamheid gedefinieerd wordt als een balans tussen de drie P’s van people, planet en profit, dan lijkt windenergie af te vallen. Wel groen, maar niet duurzaam. Integendeel zelfs, als je de krantenkoppen moet geloven: blijvend afhankelijk van subsidie, onderhoudsgevoelig en onbetrouwbaar, daardoor niet rendabel te exploiteren, te veel ongewenste neveneffecten, te zware aanslag op een te beperkte ruimte. Maar kennelijk toch aantrekkelijk om te stimuleren. Er wordt energie geleverd die door afnemers gebruikt wordt tegen betaling van het tarief plus energiebelasting.

Is kleinschalig dan beter? We hebben een hausse gehad: iedere zich duurzaam profilerende gebouweigenaar of –gebruiker wilde een paar windmolentjes op het dak. Dergelijke molens kunnen echter nooit evenaren wat ze in het vrije veld zouden opleveren. Dat was allang bekend. Daarvoor treedt vlak boven een gebouw veel te veel verstoring van de luchtstromen op. Waarom of waardoor is deze kennis onvoldoende gehoord? Nu zie je overal op daken molens staan die zelfs bij flinke wind moeite hebben de juiste richting te vinden. Om van enthousiast draaien maar te zwijgen.

Wie begrijpt het spel van belangen? Wie hebben er vingers in de fiscale pap? Waarom kost een hybride personenauto door fiscale maatregelen soms tot maar liefst tweederde minder dan op het prijskaartje staat? Hoe groen is die auto als de accu opgeladen wordt vanuit een kolen- of kerncentrale? Particulieren ontspringen tot op heden de dans: Die krijgen ook energiebelasting ‘terug’ als ze bijvoorbeeld zonne-energie terugleveren aan het net. Voor zolang het duurt. De minister heeft al voorzichtig een afbouw-regeling aangekondigd. Het zou me niet verbazen als zonne-energie vervolgens weer gestimuleerd gaat worden. Geen kleur heeft zoveel varianten als de kleur groen, heb ik vroeger geleerd. Dat is een wonder in de natuur waar je je niet genoeg over verbazen kunt. Zelfs als de homo fiscalis groen probeert te doen, ontstaan er onbegrijpelijke varianten. En toch is het beter. Liefst helder groen.

Dat wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *