Bedrijfscabaret voor ondernemers en bestuurders door Johan Stevens

Met humor en zelfspot werken aan persoonlijk leiderschap.

“De cirkel van invloed is vaak veel groter dan je denkt. We vergeten vaak dat we altijd een keus hebben.” Aan het woord is bedrijfscabaretier Johan Stevens uit Amsterdam. Als geen ander weet hij met gebruik van humor professionals op de werkvloer te inspireren en te vermaken door te laten zien wat er gebeurt tussen mensen die samenwerken. En hoe dat soms anders kan. Als trainingsacteur bij tal van organisaties zag hij hoe mensen kunnen worstelen met dilemma’s zoals blijven geloven in je eigen kunnen of product ook tijdens de crisis, omgaan met lastige collega’s of belemmerende gedachten die je verhinderen om juist dat te doen wat je eigenlijk het liefste zou willen doen.

Stevens: “Ik wil mensen graag helpen ze te laten inzien dat kleine keuzes een groot verschil kunnen maken. Dat doe ik via mijn cabaret waarin ik herkenbare situaties vertel en uitvergroot met mezelf als voorbeeld. De basis van mijn bedrijfscabaret is bij iedere voorstelling grotendeels hetzelfde. Daarnaast ga ik zoveel mogelijk in op onderwerpen die spelen in de branche waar het op dat moment om gaat. Als aan het einde van de avond drie van de honderd mensen met een goed voornemen naar huis gaan, is mijn doel bereikt.” Als voorbeeld noemt de cabaretier de scène over de netwerkborrel. De man die daar staat, weet ineens niet meer hoe hij zich een houding moet geven. Voor zowel de juf en meester op een basisschool met jarenlange ervaring als voor een fiscalist bij een groot internationaal adviesbureau bleek deze situatie herkenbaar. Een andere voorbeeld uit het bedrijfscabaret gaat over de onderlinge openheid van mensen die samenwerken. Als de relatie tussen collega’s niet goed is, heeft dat invloed op de kwaliteit van de dienstverlening en uiteindelijk op de omzet.Of die keer dat je jezelf belooft vanavond echt om 18.00 uur te stoppen met werken en op tijd thuis te zijn. Nog even snel beantwoord je je mail en voordat je het beseft, is het bijna 19.00 uur.

Rust en kracht

Stevens gelooft in de kracht van mensen en beseft tegelijkertijd dat die energie soms ver weg lijkt. “Veel dingen die mensen doen of juist laten, komen voort uit gedachten als ‘wie ben ik nou eigenlijk dat ik dit wil of doe?’ Iedereen heeft daar in meer of mindere mate last van, de minister-president en de bouwvakker. Als we dat gevoel leren loslaten, dan zou de wereld er anders uit zien.”

Ooit was er een tijd dat de cabaretier niet in zichzelf geloofde en dacht dat hij niets betekende. Maar met vallen en opstaan heeft hij geleerd om zijn kracht terug te vinden en te gebruiken. “Met mijn cabaretshow wil ik mijn publiek laten zien dat iedereen die kracht heeft en de ander echt kan leren zien. Ik weet uit ervaring hoe snel je in een conflict kunt belanden. Het gaat erom hoe gemotiveerd en geïnspireerd iemand is. Hoe verkoop je bijvoorbeeld je product met frisse moed na een negatief telefoontje.”

Humor

“Ik houd ervan een leuke sfeer te scheppen. Humor past bij mij. Het werkt verbindend en ontspannend. Eigenlijk kun je zeggen dat humor inzicht is…  Als je hard met iemand kan lachen, is er sprake van vertrouwen. Als je flink kan lachen om een situatie, niet vanuit bitterheid of om het weg te lachen, maar omdat je het menselijk drama even kan relativeren en ook doorziet, dan ontstaat er lucht en ruimte om in gesprek te gaan. Met jezelf of met de ander. Humor kan muren wegbreken, zodat iedereen ineens weer weet: oh, ja… we zijn allemaal mensen. Vroeger heb ik diverse kortdurende banen gehad. Steeds weer moest ik horen dat het aan mij lag, dat ik  niet in het team paste. Ik vroeg mij af: wat is er mis met die teams dan? Humor en verhalen inspireren mensen om kritisch naar hun eigen manier van samenwerken te kijken. Ik gebruik kunst en het theatrale om mensen te laten zien wat er gebeurt als je je op een bepaalde manier opstelt of handelt.”

Doel

Managers die hun (persoonlijk) leiderschap verbeteren, werken met meer plezier. Ze zijn inspirerend voor anderen wat een positief effect heeft op klanten, collega’s en alle anderen in de omgeving van deze manager. Niet in de laatste plaats, vaart de onderneming er wel bij.

Youp

Johan Stevens werd geboren in 1975 in Voorburg. Als tiener droomde hij al van een toekomst op het podium. Youp van ’t Hek was zijn grote voorbeeld. Op zijn 16e schreef Stevens zijn eerste cabaretteksten en een jaar later gaf hij zijn eerste voorstelling. Na een studie Creatieve Therapie in Amersfoort ging Stevens aan de slag als trainer en trainingsacteur. De theorie van psychologe Ingeborg Bosch over de oorsprong van emoties en hoe je die positief kunt gebruiken (Post Reality Integration) sprak Stevens zeer aan. Dit inzicht gebruikt hij in zijn werk.

Over zijn persoonlijke effectiviteit anno 2013 zegt Stevens “enorme vooruitgang geboekt te hebben. Ik ben veel pro-actiever, zet meer door als ik iets wil bereiken. Maar ik besef heel goed dat ook ik nog veel moet leren. Gelukkig maar.”, besluit hij lachend. “En het allerbelangrijkste: ik flirt in ’t café veel beter! En uiteindelijk gaat het daar natuurlijk om: flirten. Haha!”

Optreden in de Burgt in Rijnsburg

Vrijdag 6 september is het bedrijfscabaret voor ondernemers en bestuurders uit onze regio van Stevens te zien tijdens de BoB (Bedrijven ontmoeten Bedrijven) borrel naar aanleiding van de opening van het nieuwe kantoor van Rijnstreek Business in De Burgt aan het Burgemeester Koomansplein in Rijnsburg. Een scherp cabaret over mensen, missers en mogelijkheden. Een bijzondere voorstelling van 45 minuten die u (als manager) eigenlijk niet mag missen! Heeft u geen uitnodiging ontvangen? U kunt nog enkele plaatsen reserveren bij de Reus media, telefoon 071-4080557. Entree en alle hapjes zijn gratis. Verdere consumpties zijn voor eigen rekening.

www.johanstevens.nl

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *