Column Ruben van der Zwan: Aan licenties heb ik een broertje dood

Licenties, ‘toestemming om een bepaalde software te mogen gebruiken zonder er de eigendomsrechten over te verkrijgen.’  Klinkt logisch, de ontwikkelaar heeft de software met veel pijn en moeite geschreven en ziet natuurlijk niet graag dat iemand anders met zijn harde werk aan de haal gaat. Maar waarom neemt de populariteit van open source software dan toe?  De reden is vrij simpel, de kosten voor het recht om gebruik te mogen maken van de software staan niet meer in verhouding tot de daadwerkelijke waarde van het product. De waarde van het product wordt bepaalt door het aanbod en de vraag in de markt.

Nu het aanbod van open source alternatieven groter word zou de prijs voor closed source software moeten dalen zou je denken. Helaas is die beweging nog niet doorgedrongen bij de closed source vendoren. Yenlo heeft daarom strategisch gekozen voor WSO2 als leverancier van middleware software vanwege het open source karakter en professionele ondersteuning door middel van beschikbare onderhoudsabonnementen. De software kun je gratis downloaden van de website en gebruiken, mocht je ondersteuning nodig hebben dan wordt dat alleen geleverd als je over een onderhoudscontract beschikt, heel logisch je maakt immers gebruik van de diensten van de organisatie.

Zie het als een verzekering, bij eventuele calamiteiten kun je immers vertrouwen op 24×7 ondersteuning. De waarde zit ‘em niet meer in de software maar de dienstverlening eromheen, betalen voor goede service heeft niemand een probleem mee, betalen voor een licentie zonder service wel. Daar heb ik een broertje dood aan.

Ruben van der Zwan,
Commercieel Directeur Yenlo, Hazerswoude Rijndijk
www.yenlo.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *