Column Michiel Steltman: De terugkeer van maatwerksoftware

De wereldwijde PC markt krimpt in recordtempo. In het eerste kwartaal van 2013 werden er 14% minder PC’s verkocht dan in hetzelfde kwartaal in 2012. Tegelijk groeit de markt van smartphones en tablets spectaculair. De verklaring voor deze trend is dat consumenten en bedrijven aan het overstappen zijn naar smart phones en tablets met windows, android of Apple’s Ios. Het toenemend gebruik van die mobiele platforms zorgt voor spectaculaire groei van mobiele toepassingen op die apparaten, de zogenaamde “apps”. Op de diverse online stores zijn al duizenden zakelijke apps beschikbaar.

Het aardige is dat daarmee het fenomeen van de eigen bedrijfsapplicatie, ofwel maatwerk software, weer terug is van bijna weggeweest. Het laten bouwen van eigen bedrijfstoepassingen was in de vorige eeuw nog de norm. Maar raakte in de afgelopen 15 jaar uit de gratie door de griezelverhalen over mislukkingen, uitloop, kostenoverschrijding en hoge onderhoudkosten. Alleen grote bedrijven en overheden waagden zich nog aan zelfbouw.

Het is nu weer mogelijk om voor zo’n mobiel platform snel en tegen lage kosten een krachtige app te laten ontwikkelen. Zo’n app kan gebruik maken van de krachtige eigenschappen van die apparaten, zoals stembesturing, beelden en de locatie.

Software bouwers zoals het Leiderdorpse More apps richten zich op ontwikkeling van dit type software. Omroepen, de overheid, e-commerce sites en steeds meer kleine bedrijven laten een app op maat ontwikkelen voor intern- of extern gebruik.

Zo komt met die ontwikkeling het laten bouwen van een eigen applicatie weer binnen bereik van elke onderneming.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *