Column Marnix Zwart: Straf, correctie of beloning?

Vroeger was het duidelijk. Een overtreding levert bij constatering een boete of een waarschuwing op, afhankelijk van het humeur van de agent en andere factoren. Goed gedrag belonen gebeurt officieel niet. Er is natuurlijk een wezenlijk verschil tussen het incidenteel overtreden van een regel en het gedurende een langere periode niet voldoen aan regels. Bijvoorbeeld het verschil tussen door rood rijden en rijden met defecte verlichting. Wie een keer door rood rijdt, kan bij de volgende kruising voor het rode licht stoppen. Maar wie rondrijdt met defecte verlichting, zal toch echt iets moeten doen om het te verhelpen.

Het doel van een sanctie kan daarom tweeledig zijn: bestraffen om herhaling te voorkomen of stimuleren dat de overtreding ongedaan gemaakt wordt. De boete van de Inspectie SZW heeft van beide wat. De dwangsombeschikking van de Omgevingsdienst is meer een voorbeeld van het tweede. Tijdens de procedure van aankondiging tot inning heeft het bedrijf namelijk tijd om de overtreding ongedaan te maken.

Nu ook de bestuurlijke strafbeschikking milieu zo hier en daar gebruikt begint te worden, verandert er wat. De inspecteur die gewend was te argumenteren en te waarschuwen, kan nu ook kiezen voor deze lik-op-stuk-maatregel. Netjes aan de hand van een feitenboekje. Dat hoor je als ondernemer dus op de boekenplank te hebben staan. Goed om af en toe even door te lezen. Want voorkomen is beter dan genezen.

Straf krijgen is niet leuk. Gecorrigeerd worden is ook geen wijdverbreide liefhebberij. Wie liever niet onaangenaam     verrast wil worden, zorgt ervoor op de hoogte te zijn van de regels en checkt af en toe de naleving ervan. Wij hebben daar praktische instrumenten voor. Op arbo- en milieugebied. Omdat het waarschijnlijk nog wel even duurt voor er zoiets als een bestuurlijke beloningsbeschikking komt, is het handig het resultaat van de check vast te leggen. Want dat leidt tot een prettig gesprek met willekeurig welke inspecteur: Toch een beetje beloning.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *