Column Michiel Steltman: Hoe kies ik mijn Cloud provider?

Cloud is echt vernieuwend. Maar elke vernieuwing schept naast kansen ook bedreigingen en levert nieuwe risico’s op. Bij de keuze van leveranciers van Cloud services komt het erop aan wie professioneel omgaat met die risico’s. En dat is voor een nieuwkomer in de Cloud nog niet zo makkelijk te zien.

Van uw leverancier verwacht u “always on”, 7 dagen per week, 24 uur per dag. En een telefoon die opgenomen wordt als het mis gaat. Er is wet- en regelgeving om rekening mee te houden, gegevens moeten adequaat worden beschermd tegen de miljoenen potentiele hackers die nu vanuit elke uithoek van de wereld de diensten kunnen benaderen. Extra automatisering is nodig om groei en krimp van gebruikers en capaciteit te managen en een maandelijkse factuur te produceren, online, die precies laten laat zien wat er werd gebruikt. En zo valt er nog van alles te melden over het leven van een Cloud service provider. 100% is de norm, want de klant kan elke maand opzeggen en voor jou tien anderen ergens op de wereldbol.

Voor de potentiele klant is het al met al niet echt transparant. Mijn advies: zolang keurmerken nog ontbreken moet je jezelf nog overtuigen van de kwaliteit. Selecteer bijvoorbeeld een provider die zich conformeert aan een gedragscode, zoals de leden van de brancheorganisatie DHPA. Ga eens bij je provider op bezoek. Vraag naar ISO certificeringen, hun beleid voor informatiebeveiliging, hun invulling van wet- en regelgeving, en kijk wat hun klantenportal je voor informatie en knoppen biedt.

Mijn advies aan leveranciers: bezint eer ge begint. Hoe aanlokkelijk een eigen Cloud ook lijkt, laat het over aan de professionals met ervaring. Kies in plaats van zelf doen liever voor het als wederverkoper leveren van een stabiele en veilige service van een provider die de kinderziektes heeft overwonnen en die het vak verstaat.

Voor beiden: start niet met de techniek, maar oriënteer je eerst. Bijvoorbeeld door het vergaren van kennis, zoals de dagcursus www.cloudcomputingondercontrole.nl.

Cloud is een aantrekkelijk alternatief, maar kies uw provider met zorg!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *