Column Michiel Steltman: Mobiel gebruik in de zakelijke markt – wie durft?

Een eigenaardig fenomeen in de IT is dat de acceptatie van techniek in de consumentenmarkt flink vooruitloopt op de zakelijke markt. Dat verschil is goed te zien bij het gebruik van mobiele technologie. De superieure Nederlandse netwerk infrastructuur en brede acceptatie van privé gebruik van internet hebben ertoe geleid dat Nederland thans met een percentage van 58% voorop loopt in Europa met het gebruik van smartphones. De gemiddelde puber is nu al 7×24 connected en kan niet meer goed maatschappelijk functioneren zonder zijn digitale verlengstuk. Groot is het contrast met het bedrijfsleven. De gemiddelde werkplek is nog steeds een desktop PC, met vaste toepassingen, soms nog op basis van de softwareontwerpen uit de vorige eeuw. Van zakelijk mobiel online gebruik is nog nauwelijks sprake.

Mijn voorspelling is dat de mobiele innovatie en de Cloud nu snel gaan zorgen voor een inhaalslag van het bedrijfsleven. De motor achter de meeste computingtechnologie, Intel, spreekt over een “inception”, dat is een moment waarop je achteraf kan concluderen dat een model ineens radicaal veranderde. Ik denk dat er nu sprake is van zo’n inception. Met de introductie van het 4G netwerk vallen de laatste beperkingen in snelheid en bandbreedte weg en wordt binnen 2 jaar snelle toegang tot internet net zo gewoon als bij ons thuis. Mobiele computing devices, over PC’s spreekt al niemand meer, zijn gemeengoed geworden want het onderscheid tussen traditionele desktops, tablets en smart devices valt nu in hoog tempo weg. De professionalisering van Cloud service providers zorgt voor groeiend vertrouwen in uitbesteden. Het resultaat van die 3 ontwikkelingen is dat je binnen je bedrijf de IT niet meer zelf hoeft in te richten maar veilig kan betrekken van een service provider. En dat je die toepassingen overal kan gebruiken op een smart device.

Een goed voorbeeld van een innovatie die gebaseerd is op de 3 genoemde ontwikkelingen is de mobiele invoer van gegevens. Zo is er al een mobiele app die je als bedrijf zelf kunt configureren voor jouw gegevensinvoer. Compleet met beelden en locatie. Door medewerkers te voorzien van mobiele devices en zo’n app kunnen handboeken naar het oud papier, kunnen papieren formulieren worden afgeschaft en zijn extra reizen naar kantoor overbodig. Bovendien zijn de gegevens direct beschikbaar voor verwerking. Een gemakkelijk te realiseren verbetering en innovatie dus, die ook snel kosten bespaart. Echte ICT-ers spreken dan over “low hanging fruit”.

Dus als het een beetje meezit wordt de IT op de werkvloer, dankzij die innovaties, en net als in de jaren 90 van de vorige eeuw, eindelijk weer moderner dan die bij ons thuis!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *