Column Menno Smitsloo: Macht(ige) vrouwen op de verkeerde plek

Om maar met de deur in huis te vallen, ik houd niet van vrouwen die zelf zo nodig het haantje willen spelen. Van die types kun je als man toch echt geen vlinders in je buik krijgen? Dat we inmiddels in een volledig geëmancipeerde maatschappij leven is goed, maar het moet niet doorslaan. Natuurlijk gaat de flauwe grap ‘dat vrouwen maar één recht hebben en dat is het aanrecht’ niet meer op, maar er is toch echt niets meer aan, wanneer onze hoffelijkheid niet meer op prijs wordt gesteld. Een deur open houden, een bloemetje mee, een complimentje maken, wat is daar mis aan? Het is daarbij toch helemaal van de gekke als onze stoerheid daarbij ook nog eens wordt afgenomen, doordat zij voor reparaties met de gereedschapskist door het huis gaat en wij alleen maar boodschappen mogen doen, koken en de kinderen in bed stoppen. Op die manier begin je toch niet gauw meer aan een relatie, geniet je van de vrijheid op een vrijgezellenflat en bepaalt zelf het tempo. Een moeder moet net zo goed haar carrière kunnen hebben, maar een kind wil warmte vanuit de moederschoot en niet zien hoe hun vader thuis opdrachten krijgt als ware zijn vrouw een voetbalcoach of uitvoerder op de bouw. Geef mij maar onze eigen Melanie Schultz: geen pretenties, gewoon lief, met aandacht voor de mensen en nog een leuk koppie ook. Slagvaardig in haar werk, waarbij ze bijvoorbeeld het hele systeem van regelgeving binnen ruimtelijke ordening op de schop neemt, door eindelijk met een vereenvoudigde wijze van ‘omgevingsvergunning’ te komen.

Je zal toch met zo een als Eurocommissaris Kroes bij de open haard moeten zitten. Tuurlijk heeft ze capaciteiten, maar privé lukte dat niet zo met enige weggelopen relaties. Ook zakelijk gebruikt ze wat haar democratisch is gegeven verkeerd. Nota bene haar eigen vaderland verkwanselt ze, om op Europa indruk te maken. Wat te denken van de ABN AMRO Bank, die haar meest rijke gedeelte, treasurer ‘de Hollandse Bank Unie’, voor veel te weinig aan de Deutsche Bank moest verkopen. Ben je als bank feitelijk failliet, gaat deze dame nog even extra bepalen dat je ook de kroonjuwelen maar weg moet doen, omdat je anders in het kader van mededinging over teveel macht beschikt. Hetzelfde deed ze bij de ING, die moet het meest winstgevende onderdeel ‘Nationale Nederlanden’ afstaan. Onwijs toch, van zo ’n vrouw word je helemaal wild. Kennelijk is ze zo macho, dat ik nog geen mannelijk politiek zwaargewicht heb gezien die haar nu eens tegenhoudt. Het geweldige resultaat van haar acties is dat beide banken zich nu helaas opportunistisch moeten opstellen, om niet nog eens in de problemen te komen. Het geld waarmee zij werden gered, komt uit onze knip en wordt niet gebruikt om ons zelf in leven te houden. Neen, dat is aangewend om meer vet op de botten te krijgen, hierbij hebben wij dus het nakijken. Zoal de particulier nog een hypotheek of gewone lening en de ondernemer nog een rekening courant van de bank mag afsluiten, gebeurt dat met door die bank voor weinig geleend geld, wat dan grof tegen minimaal 2% te hoog, ten opzichte van wat in de rest van Europa gebruikelijk is, wordt verstrekt.

Dichterbij huis hebben we ook zo iemand, in de figuur van gedeputeerde Ingrid de Bondt. Die vrouw kan me toch snel en rigoureus in haar eentje presteren! In no time was de Rijn Gouwelijn van de baan, precies op het moment dat de hele regio er juist mee instemde en zou meebetalen. In plaats dat nu iets goeds met de vrijgekomen gelden wordt gedaan, stelt deze dame alles in het werk om de meest goedkope variant van de Rijnlandroute erdoorheen te drukken. Aan jammerende burgers in de regio, die melden dat het landschap of gewoon hun woonerven worden verkracht, heeft ze geen boodschap. Ook Voorschoten moet van haar niet zeuren en zich gewoon historisch laten doorklieven.

Is het toevallig dat beide dames uit Wassenaar komen? Ik wilde daar namelijk nou net, pal tegen hun achtertuin, een bouwaanvraag van een olieraffinaderij indienen. Ideaal toch zo, dicht bij de kust? Mooi uitzicht ook vanaf de Wassenaarse slag, een goede plek, met hopelijk op het strand wezens die wel machtig veel op een echte vrouw lijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *