Column Jean-Pierre Schreurs: Appelboom via de post

Afgelopen week werd ik weer blij verrast door een oranje briefje van PostNL, er was een pakket bij de buren afgeleverd. Terwijl ik toch niets besteld had, voor zover ik wist… Bij de buren was een grote doos afgeleverd. Daar bleek een appelboom in te zitten, een presentje voor het feit dat mijn hypotheek verlengd was. Het blijkt dat wij steeds vaker en meer via internet bestellen en dat, jawel, het online segment Interieur & Tuin het bijzonder goed doet. Met economisch zwaar weer in de nek en de decembermaand in het vooruitzicht is het aardig om de cijfers van de detailhandel eens te analyseren.

Thuiswinkel.org liet onderzoek doen naar verkoop van producten en diensten via internet en publiceert deze regelmatig in haar Thuiswinkel marktmonitor. En wat blijkt? De fysieke detailhandel staat nog steeds onder druk maar de markt voor online verkopen groeit met 9 procent ten opzichte van 2011. De omzet door verkoop van producten en diensten via internet stijgt in de eerste helft van 2012 naar 4,61 miljard euro.

Het blijkt dat consumenten meer online bestellen en dat zij vaker online bestellen. Gemiddeld deden consumenten bijna vijf keer een online aankoop in de eerste helft van 2012, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2011. Het aantal bestellingen via internet groeide in 2012 met 15 procent naar 42 miljoen internetbestellingen. De gemiddelde waarde van de internetbestellingen is 110 Euro.

Ook het aantal mensen dat online koopt neemt toe. In de eerste helft van 2012 hebben in totaal 8,5 miljoen Nederlanders via internet een bestelling geplaatst. Daarvan deden 300.000 mensen voor het eerst een aankoop online. Wanneer we kijken naar de diverse segmenten dan blijken daar een aantal interessante stijgers in te zitten. Wat te denken van Interieur & Tuin  dat stijgt met 29 procent. Hoewel ik zelf nooit een appelboom via de post zou laten komen, staat er nu wel een in mijn tuin. Het blijkt dat het internet mogelijkheden biedt voor alle ondernemers in alle segmenten. Ook segmenten waar we dat op dit moment nog als zeer onwaarschijnlijk betitelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *