Twitter jij ook al met de Belastingdienst?

Stel je bent op vakantie in een exotisch oord en wilt wat leuke souvenirs mee terug nemen naar Nederland. Maar ja, komt dat in Nederland wel langs de douane? Een tweet sturen aan de douane is dan waarschijnlijk op dit moment niet het eerste wat in je opkomt.

Of je bent startende ondernemer en hebt wat fiscale vragen. Of je overweegt om ondernemer te worden maar hoe zit dat nou met die fiscale ondernemersfaciliteiten? Even Twitteren met de Belastingdienst en je weet het.

Althans, dat heeft Staatssecretaris Frans Weekers voor ogen met een pilot die in de maand juli tot en met september loopt.

Weekers: ‘Veel startende ondernemers zijn actief op sociale media. Dan is het logisch dat de Belastingdienst gaat kijken of vragen via @BDstarters en ondernemersfora beantwoord kunnen worden. Hetzelfde geldt voor vakantiegangers die willen weten wat ze wel en niet mee naar huis mogen nemen. Met een tweet aan @douanereizigers of een berichtje op Facebook kun je dat snel nagaan.’ Bijkomend voordeel is dat er meerdere mensen tegelijk van een antwoord gebruik kunnen maken.

Startende ondernemers of mensen die er over nadenken om ondernemer te worden, kunnen hun vragen over belastingzaken of administratie stellen op twitter aan @BDstarters. De Belastingdienst is ook actief op higherlevel.nl en hallo.kvk.nl.  Daarnaast is op www.belastingdienst.nl/starters is veel informatie te vinden.

Reizigers die willen weten of ze bepaalde aankopen wel of niet mee mogen nemen naar Nederland kunnen vragen stellen aan @douanereizigers en via  www.facebook.com/douanereizigers. Op de website van de Douane (www.douane.nl/reizigers) is veel informatie te vinden. Daarnaast heeft de Douane een app (www.douane.nl/app) ontwikkeld die reizigers overal ter wereld de mogelijkheid biedt de regelgeving voor reisbagage te raadplegen.

De Belastingdienst en de Douane beantwoorden via sociale media algemene vragen, er wordt geen fiscaal advies gegeven. De antwoorden zullen ook vrij standaard zijn en zeker geen maatwerk. Maar als je overloopt van enthousiasme kun je tijdens de vakantie alvast heerlijk twitteren over de ondernemingsplannen met de ingevoerde souvenirs.

Renger Kok

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *