Terugkeren uit de BV

Over het algemeen wordt halverwege het jaar gekeken of de eenmanszaak of VOF niet beter omgezet kan worden naar een BV. De omgekeerde weg komt minder vaak voor maar kan net zo aantrekkelijk zijn. Waar vroeger juist (onder andere) bedrijfsresultaten aanleiding gaven voor een omzetting naar BV vorm. In het huidige economische klimaat zijn de wellicht minder florissante cijfers een reden om een en ander te heroverwegen.

Naast de geruisloze terugkeer uit de BV, die de nodige beperkingen heeft, is er nog een eenvoudigere optie om mogelijk (weer) gebruik te kunnen maken van de bestaande ondernemersfaciliteiten. Het is namelijk mogelijk om een VOF aan te gaan tussen een privé persoon en de BV. In die VOF brengt u uw arbeid, kennis en vlijt in. De BV stelt haar bedrijfsvermogen ter beschikking. Eventuele pensioen en lijfrenteverplichtingen blijven in de BV.

Wel is het zaak voor een zakelijke winstverdeling te zorgen. Verder verdient het de aanbeveling om met de belastingdienst af te stemmen, ook wat betreft de kwalificatie van de BV-aandelen. Er moet voorkomen worden dat deze tot het verplichte ondernemingsvermogen worden gerekend. Verder bent u natuurlijk ook aansprakelijk voor schulden van de VOF.

Wanneer de zaken weer goed gaan, dan kunt u gewoon uw onderneming weer inbrengen in de bestaande BV, of geruisloos in een nieuwe BV omzetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *