Luba: De dynamiek van de arbeidsmarkt in tijden van crisis

Het ontgaat niemand dat ook de arbeidsmarkt in turbulente beweging is. Het aantal vacatures daalt en de werkloosheid neemt toe. Ook in de Rijn-, Duin- en Bollenstreek speelt op dit gebied van alles. Van oudsher een rijk gebied met veel bedrijvigheid, maar de financiële en economische crisis slaat ook hier toe. Denk aan de bollenteelt, bloemenhandel, horeca en de bouw. Het is een uitdaging om het hoofd boven water te houden en het personeel voldoende werk te bieden. Is het dan allemaal kommer en kwel, ook in deze regio?

Positieve geluiden

Een ronde langs verschillende grote werkgevers in de streek levert een divers beeld op. Bij een aantal bedrijven blijft het moeilijk, bij vele anderen zijn de sentimenten toch hoopvol. Een aantal contactpersonen geeft aan dat er helemaal geen sprake is van crisis, maar juist van (lichte) groei. Niet altijd groeien de bomen tot in de hemel, of ieder jaar weer hoger, maar er zijn zeker vele positieve geluiden te horen in de regio. Veel bedrijven geven aan gezond te zijn, en een gezonde ambitie te hebben. Een focus op de crisis is dan een slechte motivator. Geen droeftoeterij dus, maar kijken naar positieve zaken. Kijken naar wat er wel kan in plaats van naar wat niet (meer) mogelijk is. Scherp blijven op hoe je je werk doet, kritisch kijken naar verbeteringen en proactief zijn richting klanten en opdrachtgevers. Net een schepje extra ten opzichte van de concurrent. Veel bedrijven geven aan deze periode juist erg leerzaam en uitdagend te vinden. Overleven in deze periode is een kunst die veel voldoening geeft.

Flexibele schil een verstandige keuze

De crisis heeft ook voor de arbeidsmarkt gevolgen. Toch durft een aantal bedrijven weer te investeren, ook in personeel. Steeds vaker wordt gekozen voor een flexibele schil. Hiermee verzekeren organisaties van altijd een optimale personeelsbezetting. Zodat enerzijds het werk doorgaat in drukke tijden. En anderzijds geen onnodige kosten worden gemaakt wanneer het werk stagneert. Een flexibele schil kan zijn via een uitzendbureau, via tijdelijke contracten, door het inzetten van ZZP’ers of door iemand een flexibel contract aan te bieden met uitzicht op een vast dienstverband. Gezien de toekomstverwachtingen op de arbeidsmarkt zijn dit verstandige keuzes.

De toekomst

Voor goede resultaten in onder andere industrie en techniek is export erg belangrijk. Veel deskundigen verwachten in 2013 een opleving in de export. Dit is goed nieuws voor veel bedrijven in onze regio. Veel bedrijven die zich specialiseren groeien nog steeds hard. Niet kiezen is verliezen. Wil je alles doen, dan doe je uiteindelijk niets écht goed. Dat geldt ook voor het aannemen van personeel. Goed werkgeverschap is en blijft nu en in de toekomst erg belangrijk. Personeel is het belangrijkste bezit van een bedrijf. Het nieuwe werken, opleidingen, zelfstandigheid en zingeving. Allemaal zaken die zorgen dat bedrijven stevig door de crisis heen kunnen komen. Ook in de Rijn-, Duin- en Bollenstreek!

Luba Uitzendbureau

Laan van Verhof 3
2231 BZ Rijnsburg
T 071 – 403 12 87
F 071 – 403 28 09
I www.luba.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
17-05-2024 09:06
Sam
Amerik Leeuwen
Kan ik daar Ook terecht voor het leasen Van een Mini? MvG....
04-05-2024 11:10
Amerik Leeuwen