Column Marnix Zwart: Samenleving

Wat is het eigenlijk een mooi woord. Samenleving. Helaas hebben we er de tijd niet voor, maar als we het woord eens rustig tot ons door zouden laten dringen, kwamen we er echt van onder de indruk. Als je het woord vertaalt in begrijpelijk Nederlands, dat kan wel even tussendoor, dan heet het symbiose. Dat woord roept allerlei beelden op van organismen die wederzijds afhankelijk zijn, elkaar ondersteunen en dankzij elkaar in goede harmonie de elementen kunnen weerstaan en zodoende kunnen overleven.

Dat is het. Symbiose. Zo zou de samenleving er uit moeten zien. Laten wij als bedrijfsleven beginnen. Er moet toch iemand het goede voorbeeld geven. Eigenlijk doen we dat al. We zitten in een keten van allerlei productie   en dienstverlening, en helpen elkaar zodoende aan een belegde boterham. Binnen de ondernemersvereniging zorgen we ervoor elkaar goed te kennen, zodat we elkaar aan werk kunnen helpen. Dat scheelt acquisitiekosten. Het is al moeilijk genoeg. Op ons bedrijventerrein doen we samen wat we samen kunnen doen. Dat scheelt enorm veel tijd en energie, en dus kosten. We noemen het niet altijd parkmanagement, maar de afvalinzameling en zo regelen we gezamenlijk. Brieven schrijven naar het bevoegd gezag idem dito. Niet alleen efficiënter, maar ook effectiever.

Ook binnen ons bedrijf kunnen we niet zonder elkaar. Alle medewerkers zijn deel van het team. We ondersteunen elkaar, zonder de schuld van fouten af te schuiven. De werkplek is veilig, de werkomgeving gezond en de balans tussen werk en privé zoeken we samen. Dat het ontstane enthousiasme vervolgens leidt tot initiatieven om ook buiten het bedrijf hulp te bieden of anderszins goede dingen te doen, dat is een logisch gevolg. Sommigen noemen dat maatschappelijk verantwoord ondernemen, of iets met duurzaam, soms zelfs met een certificaat. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud. Het gaat om de inhoud. Dat horen we vaker, maar voor het woord ‘samenleving’ is het ècht zo. Samenleving. Wow!

Marnix Zwart, adjunct-directeur van Bedrijfsadvies te Alphen aan den Rijn, een adviesbureau op het gebied van milieu, arbo, kwaliteit en parkmanagement. Telefoon (0172) 42 31 30, Internet www.bedrijfsadvies.nu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *