Column Menno Smitsloo: De groenteman rekent beter dan Einstein

Ik ben altijd gek geweest op hoofdrekenen. Als we er op de middelbare school een zooitje van maakten, kregen we daar voor straf een proefwerk in en dat telde dan voor je rapport. Dit heeft mij een enkele keer voor zittenblijven behoed. Voor mij was en is 1+1 nog steeds 2. Daarom kwam ik soms niet weg met wat je op diezelfde school leert, namelijk dat het heelal oneindig is. Wanneer we dat aannemen, dan klopt voornoemde rekensom namelijk niet. Iets wat geen begin en geen eind kent, valt niet te kwantificeren. In de praktijk presteren twee personen wel meer dan wat ze afzonderlijk bij elkaar opgeteld tot stand brengen, maar dat heeft met andere waarden dan wiskundig te maken. Als we op de meeste religies af gaan, dan kom ik er ook al niet uit, want voor de Bijbel begon het met Christus, maar wanneer begon God of hetgeen alles geschapen heeft? Was Hij er al eerder dan toen 13,7 miljard jaren geleden met de oerknal het steeds maar uitdijende heelal ontstond? Gedurende die lange periode bestaat er hier nog maar slechts één miljard jaar leven, waar binnen Adam en Eva er circa 8.000 jaar geleden ineens als de eerste mensen zouden zijn geweest. Het paradijs was voorbij en de mensheid zou zijn ontstaan, toen Eva van de verboden appel at. Zo plots dus, zonder dat daar enige evolutie aan vooraf ging.

Wanneer je niet gelovig bent, kun je niet begrijpen dat er eenheden zouden bestaan, die buiten ons bevattingsvermogen treden. Toch lijkt het er op dat er meer bestaat dan 1 + 1. Zo gingen we de afgelopen eeuw op Einstein af, die beweerde dat licht sneller gaat dan de deeltjes en het geluid. Wanneer deze verschijnselen zich inderdaad niet even snel voor doen, klopt onze wijze van rekenen al niet. Volgens ons simpele verstand halen waarneembare natuurlijke eenheden elkaar toch niet in tijd in?

Anno 2012 worden we volledig in verwarring gebracht, omdat meerdere geleerden inmiddels bewezen achten, dat de ‘relativiteitstheorie’ van Einstein niet klopt. Zo zouden, naar nu vanuit de ‘Snaartheorie’ beweerd wordt, de deeltjes ineens sneller gaan dan het licht. Vat u het nog? Dit betekent dat het gevolg er eerder is dan de oorzaak, dus ook weer geen 1 + 1.

Of het nu wetenschappelijk de ene of de andere kant op slaat, één ding staat voor mij vast, mensen met gewoon gezond verstand hebben heel lang geleden al een rekenmethodiek met elkaar afgesproken, die te begrijpen valt en in de praktijk werkt. Een formule om het leven nog enigszins normaal te kunnen leven. Er zullen toch altijd veel zaken zijn, waar we met zijn allen nooit met onze pet bij kunnen. Gewoon dus auto ’s bij auto ‘s en paarden bij paarden blijven optellen.

Om hierbij economisch niet te gauw in de val te lopen, weten we dat je geen appelen met peren moet vergelijken.

Eén appel op zichzelf bleek al voldoende teweeg te brengen. Laten we dus maar gewoon nuchter blijven en in volgorde eerst naar oorzaak en later naar gevolg blijven kijken;

– Oorzaak: Ajax had het in alle opzichten moeilijk, stond 13 punten achter en kon het verlies ogenschijnlijk niet meer inhalen. Daarom was er voor de        spelers geen tijd meer om verwend te doen en kwam alles uit de kast. Gevolg: het landskampioenschap.

– Oorzaak: iedere politieke partij ziet het belang van hervormingen in, maar niet met de PVV. Gevolg: dat wat in 7 weken niet vanuit het Catshuis was op te lossen, kwam binnen 2 dagen zonder die partij aan begroting tot stand.

– Oorzaak: banken rekenden zich uit gretigheid rijk en kochten de risico ’s van honderdduizenden Amerikaanse hypotheken op. Gevolg: zij hebben geen geld meer om onze eigen kinderen een normale hypotheek te verstrekken.

– Oorzaak: onze kroonprins blijft onvoldoende geadviseerd dom en eigenwijs. Gevolg: hij trapt een groot deel van Nederland dat moet inleveren op het hart, door tussen de belastingontduikers in Kranidi te Griekenland een huis van € 4.500.000, = te kopen, juist op het moment dat wij, mede door bijdragen aan dat land, voor miljarden in de min komen te staan.

Conclusie: wel verboden appelen eten, want die maken het leven spannend, geen appelen met peren vergelijken, want dan kom je er niet meer uit en dus gewoon elke appel bij een groenteman kopen, die geen onbewezen sprookjes vertelt, maar simpelweg 1 + 1 optelt.

Menno Smitsloo

Eigenaar Smitsloo Groep. Reacties: [email protected]
Twitter: @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *