Column Ruben van der Zwan: Samenwerken en integreren

De onderhandelingen in het Catshuis zijn stukgelopen. Economie en bedrijfsleven hebben daar direct onder te lijden. Wat men in het Catshuis niet voor elkaar kreeg, zullen we in het bedrijfsleven wel moeten realiseren.

Kosten besparen, snel inspelen op veranderingen in de markt en groei door samenwerking en ketenintegratie.

Organisaties moeten zich richten op kernactiviteiten en randzaken aan specialisten overlaten. Dit scheelt tijd, energie en geld. Bij veranderingen moeten deze kernactiviteiten door het uitwisselen van informatie, prijzen en leveringen met/van ketenpartners snel worden aangepast. Dit kan door het flexibel aan elkaar ‘knopen’ van ICT-middelen met (web)services. Bijvoorbeeld met WS02: deze open source software biedt een framework voor het gestandaardiseerd uitwisselen van berichten.

Stel: u bent een weddingplanner en plant 4 huwelijken per week. Per jaar zullen dat zo’n 200 huwelijken zijn. Bij een huwelijk horen bloemen, gemiddeld vier stukken, wat een totaal van 800 per jaar oplevert. Als uw vaste bloemisten hun voorraad, prijs en logistieke systemen met een realtime webservice beschikbaar hebben gesteld, kunt u bij elk huwelijk de scherpste inkoopprijs en de snelste levering garanderen. Levert met 800 bloemstukken per jaar toch een aanzienlijke besparing op! Maar ook voor de ketenpartner in deze is het interessant:

hij kan zijn voorraden snel wegwerken en zijn bereik vergroten. Ik raad u dan ook aan om de samenwerking en ketenintegratie met uwpartners op te zoeken. Vergroot uw markt! En heren in de politiek: neem en voorbeeld aan het be- drijfsleven, ga samenwerken!

Ruben van der Zwan
Commercieel Directeur Yenlo, Hazerswoude Rijndijk
www.yenlo.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *