Column Menno Smitsloo: Pensioenfondsen, banken en gelegaliseerde diefstal

Een natuurlijke Tsunami zullen wij niet gauw meemaken, maar de sociaaleconomische dendert voorlopig nog jaren over ons heen. Heb je altijd hard gewerkt en groeide je op met het idee misschien rond je zestigste met pensioen te gaan, bepaalt de overheid nu voor je, dat het financieel noodzakelijk is tot je 67-ste door te werken. Een belangrijk stuk quality time wordt daarmee van je leven afgenomen.

Bouwde je in vol vertrouwen decennia lang een pensioen op, blijken de pensioenfondsen ineens veel minder uit te keren dan je beloofd, of nog sterker,    afgesproken was. Wat te denken van al die keurige burgers, die zich een spaar- en/of beleggingshypotheek lieten aansmeren? Tuurlijk, de banken sparen of beleggen voor je en er wordt rendement gemaakt. Alleen, dat je daar waarschijnlijk geen euro van in handen krijgt, omdat er per investering met jouw geld een vergoeding voor de bank vanaf gaat, is je van tevoren nooit verteld.

En dan hebben we het nog niet over de ondernemer, die aan het einde van de levensrit driedubbel het gelag heeft betaald: eerst vennootschapsbelasting, dan in privé inkomstenbelasting, BTW en een groot deel van het vermogen in de vorm van successie. Al maak je dat laatste niet zelf mee, het is toch vervelend afscheid te moeten nemen, in de onzekerheid of je nazaten de klap kunnen opvangen, als ze het bedrijf willen laten voortbestaan.

Ik vind het onbegrijpelijk dat de overheid/het parlement het wel een jaar over de verblijfsvergunning van één persoon heeft, terwijl de velen die onder dit regime financieel in hun bestaansrecht worden aangetast, het zelf maar moeten uitzoeken.

Ook in de zorg zit het scheef en blijft het scheef. Er wordt steeds meer op de kwaliteit en de tijd gekort, dit laatste dan wel andersom bedoeld. Sommigen staan zo lang op een wachtlijst, dat ze al terminaal zijn als ze eindelijk eens door een specialist worden gezien. Het lijkt er op dat de lobby van oud politici, die tegen groot geld zoals voetballers, door de pensioenfondsen en zorgverzekeraars zijn binnengehaald, deze wantoestanden bewust overeind houdt. Te denken valt hier aan de Wiegels, de Van Linschotens, de Koks, etc. Ze willen nooit meer terug naar de kamerbanken, want vangen nu gemakkelijker en veel meer. Diezelfde lobby heeft het voor elkaar, dat particuliere initiatieven als de ZBC ‘s, voluit geschreven als zelfstandige behandelcentra, zwaar worden tegengewerkt of gewoon tegengehouden. Ze zijn zogenaamd door de overheid erkend, maar mogen geen winst maken en er moet op zijn minst sprake zijn van een samenwerkingsverband van specialisten. Onmogelijk, tegenstrijdig en dus te absurd voor woorden. Wat is er op tegen om, als je het kan betalen, of gewoon bereid bent je caravan ervoor te verkopen, eerder door een particuliere kliniek te worden geholpen? In het buitenland is dat de gewoonste zaak van de wereld. In Nederland wordt gepropageerd en daardoor gedacht, dat daarmee de kansarmeren zouden worden achtergesteld. Niets in minder waar. Wanneer mensen zelf extra geld voor extra particuliere zorg zouden mogen uitgeven, worden de wachtlijsten voor alle anderen juist verkort, iets waar iedereen wel bij vaart.

Kortom, ik maak me zorgen over de kwaliteit van de toekomst van onze samenleving. Er moet iets gebeuren. Oud politici moeten we maatschappelijk afserveren, zodra we constateren dat zij trachten te bewerkstelligen dat fondsen zich verrijken, terwijl de deelnemers worden benadeeld. Het lijkt me heel wat waard om met man en macht het tij te keren en zo te voorkomen dat we een derde wereld land worden. Hierbij hebben we gelukkig ons rechtssysteem de Trias Politica, namelijk de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht. Te lang al wordt de burger goede zorg en zelf opgebouwd kapitaal onthouden. Wanneer onze regering niet ingrijpt, of de wal het schip niet vanzelf keert, wil ik door een proefproces wel eens zien of ook de rechters tot aan het Hof van Straatsburg toe, niet tot de conclusie komen, dat er op dit moment continu sprake is van ‘gelegaliseerde diefstal’.

Menno Smitsloo
Eigenaar Smitsloo Groep

Reacties: [email protected]
Twitter: @mennosmitsloo

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *