Ouwehand Bouw & Vastgoedrealisatie bouwt lean aan de toekomst

Het zijn zware tijden voor de wereld van vastgoed en de bouw in het bijzonder. Toch zien de aannemers en projectontwikkelaars van Ouwehand Bouw & Vastgoedrealisatie dit anders. “Een markt als deze vraagt om lean bouwprocessen voor een haalbare prijs,” zegt Peter Ouwehand. De algemeen directeur van het van oorsprong Katwijkse bouwbedrijf durft verder te kijken dan alleen de wens van de klant.

“Natuurlijk voelen wij de gevolgen van de crisis in ons bedrijf, maar dat is voor ons geen reden om de kop in het zand te steken. We zijn een aannemersbedrijf met een rijke historie in huisvesting en projectontwikkeling. We kennen onze klanten, maar weten vooral wat onze klanten nodig hebben.” Aan het woord is Peter Ouwehand, de derde generatie aan het roer bij Ouwehand Bouw & Vastgoedrealisatie. Het bedrijf dat sinds de Tweede Wereldoorlog gevestigd was in Katwijk is net verhuisd naar een nieuw bedrijfspand aan de Oude Rijn in Valkenburg (Zuid-Holland). “Een nieuw pand met bijzonder veel symboliek,” zo vertelt Ouwehand. “Het noordwestelijke venster van ons pand kijkt terug op Katwijk: de plek waar het allemaal begonnen is. Het Katwijkse; de degelijke inslag en het spaarzame, zit nog steeds in ons bedrijf verankerd. De glaspartijen staan voor ons open karakter en de transparantie waarmee wij werken.” Het lijkt net of het pand, dat ontworpen is door architectenbureau van Manen, rust op een houten doosje. “Dat staat symbool voor de woonarken die hier langs de Oude Rijn lagen. Het kantoorpand hebben wij in maart in gebruik genomen; de derde verdieping zal verhuurd worden.”

Procesbeheersing

Het nieuwe bedrijfspand is in 7 maanden tijd gebouwd. “De plannen voor dit project lagen zeven jaar geleden al op tafel, maar eenmaal in de uitvoeringsfase is het snel gegaan,” zegt Ouwehand. “Het zit in onze werkwijze. De tijd van de traditionele aannemer die alleen maar contracten uitvoert, hebben wij ver achter ons gelaten. Wij zijn een totaalaanbieder in huisvesting, dus voor zowel woningbouw als bedrijfs- en kantoorpanden, en werken vanuit partnership samen met de klant. Dit betekent dat we voorafgaand aan een bouwproject aan de voorkant van het proces meedenken en dus meer doen dan alleen maar bouwstenen plaatsen.”

Procesbeheersing is volgens Ouwehand het belangrijkste in deze tijden: “Veel te veel processen gebeuren ad hoc in de bouw. Daardoor is er minder overzicht en de faalkosten kunnen flink in de papieren lopen. Wij hebben onze bouwprocessen gerationaliseerd en daarmee meer structuur gegeven. Hierdoor verloopt het bouwproces kwalitatief beter, is het werk sneller klaar en zijn er veel minder faalkosten. Onze onderaannemers of co-makers, zoals wij ze graag noemen, gaan hierin mee. We betrekken hen al in de planfase om niet tijdens de uitvoering voor verrassingen te komen te staan.” Dit is wat Ouwehand lean bouwen noemt. “We concentreren ons op de processen die het doel van de klant nastreven en toegevoegde waarde bieden. Al het overige proberen we tot een minimum te beperken.”

Haalbare prijs

Het lean bouwprincipe is volledig in de bedrijfsfilosofie van Ouwehand Bouw & Vastgoedrealisatie verweven. “Hiervoor hebben we geïnvesteerd in onze medewerkers, zij weten in hun werk het doel van de klant voor ogen te houden. We hebben goede afspraken met onze co-makers en kunnen op deze manier de klant net dat beetje meer vertrouwen bieden.” De ervaring van de klantpositie is bij Ouwehand pas echt duidelijk geworden toen het bedrijf in de jaren negentig begon met projectontwikkeling. “Dan zit je ineens aan de andere kant van de tafel, tegenover de aannemer. De valkuilen die wij toen ontdekten, komen nu van pas in onze communicatie naar klanten. We hebben geleerd dat de scherpste prijs niet altijd haalbaar is en dat het de klant juist gaat om de haalbaarheid van een project tegen een bepaalde prijs. De meest efficiënte partij is uiteindelijk koopman.”

In de huidige smalle markt krijgt Ouwehand voldoende opdrachten binnen. “Dit economisch proces is van alle tijden. Als de vraag uitvalt, moeten wij het aanbod aanpassen. Dat is wel eens spannend met 130 medewerkers, maar we zijn vanuit onze geschiedenis gewend om van rol te switchen.  Bouwen blijft onze core business, maar als we een probleem van een klant kunnen oplossen, dan doen we dat graag. We kunnen ons aanpassen wanneer nodig.” Ouwehand is in alle opzichten klaar voor de toekomst. “Dat proberen we ook uit te stralen: in onze projecten, in onze medewerkers en in onze huisvesting. Want: woon je zelf in een schuur, dan wordt het nooit een paleis.”

Ouwehand Bouw & Vastgoedrealisatie

Vanuit de vestiging in Valkenburg en de tweede vestiging in Gorinchem bedient Ouwehand Bouw & Vastgoedrealisatie de complete westelijke helft van Nederland in huisvesting. Het bedrijf bestaat uit drie onderdelen: Bouw, Projectontwikkeling en Onderhoud. Vanuit het lean principe worden woningen, kantoren, utiliteitsgebouwen en complete wijken gerealiseerd.

www.ouwehandbouw.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam