Heineken wil nummer één zijn in duurzaamheid

“Binnen vijf jaar behoren we tot de wereldtop”.

“We willen de beste zijn,” zegt Godfried Meijer, directeur van de Zoeterwoudse bierbrouwerij van Heineken. En daarmee doelt hij niet alleen op de kwaliteit van het bier, maar ook op de productiewijze die duurzaam en klimaatneutraal moet zijn. “Binnen vijf jaar behoren we tot de wereldtop.”

Sinds twee jaar wint Heineken zelf gas uit eigen afvalwater. Zes procent van het gas dat nodig is voor de productie, wordt inmiddels op deze manier herwonnen. “Daarmee hebben we de eerste stappen gezet,” zegt Godfried Meijer. “Maar dat is niet genoeg. In 2016 willen we volledig klimaatneutraal draaien. Dat is nodig om de concurrentie voor te blijven. Maar we doen het ook omdat de energiebronnen op onze planeet eindig zijn. Daarom moeten we op tijd overschakelen.”

De plannen maken deel uit van een wereldwijd programma van Heineken onder de naam ‘Brewing a better future’. Het streven is dat er in 2020 vier brouwerijen van de  international volledig klimaatneutraal draaien. “Zoeterwoude zit daar dan bij,” stelt Meijer onomwonden.

Windmolenpark

De plannen worden de komende jaren concreet. Zo zijn er studies waarbij water gezuiverd kan worden met behulp van algen. Ook heeft Heineken plannen om biogas te produceren, in samenwerking met agrariërs in Zoeterwoude, die op deze manier van hun mestoverschot afkomen. Meijer: “Twee jaar geleden hebben we de eerste contacten gelegd met de provincie. We kijken of we in aanmerking komen voor subsidie. Dit jaar valt waarschijnlijk de beslissing.”

Het meest concrete idee voor de productie van duurzame energie, is de bouw van een eigen windmolenpark, waarmee Heineken zijn eigen energie kan opwekken. Eind april beslist de provincie over de bouw van vier windturbines van elk 85 meter hoog, die een derde van de totale electriciteitsbehoefte kunnen leveren. Meijer: “Als de lichten op groen gaan, kunnen de molens in het eerste kwartaal van 2014 draaien.”

Geen last van files

En hoe zit het met de files? “Daar hebben we geen last van,” zegt Meijer. “We draaien 24 uur per dag. De afvoer van bier gaat dag en nacht door; het merendeel van het transport vindt dus buiten de spits plaats.” Bovendien worden de grondstoffen sinds november 2011 per schip aangevoerd. Meijer: “Aan de Oude Rijn staan silo’s die worden bevoorraad door schepen op de Oude Rijn. Via een transportband gaan de grondstoffen rechtstreeks onze brouwerij in. Eén schip per dag vervangt 7000 vrachtwagens per jaar, dus ook op die manier doen we aan duurzaamheid.”

Heineken Zoeterwoude: feiten en cijfers

Heineken heeft wereldwijd 142 brouwerijen. De brouwerij in Zoeterwoude is de grootste. Het terrein in de Barrepolder is 100 hectare groot, waarvan 55 hectare bebouwd. Er werken 1700 medewerkers, waarvan 1000 op het Nederlandse hoofdkantoor en 700 in de brouwerij. Jaarlijks wordt er 1.000.000.000 liter (1 miljard liter) bier geproduceerd. Vijfenzestig procent van de bierproductie in Zoeterwoude is bestemd voor de export, het overgrote deel gaat naar de Amerikaanse en de Aziatische markt. De brouwerij in Zoeterwoude is in 1975 in gebruik genomen ter vervanging van de brouwerijen in het centrum van Amsterdam en Rotterdam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *