Jurylid Sterkste Schakel Frank Ponsioen: “Passie geeft de doorslag”

Frank Ponsioen, partner bij Grant Thornton in Alphen aan den Rijn, is sinds de start van de Sterkste Schakel, zeven jaar geleden, lid van de jury. ‘Maatschappelijke betrokkenheid vind ik een pre.”

Hoe ben je jurylid geworden?

“Ik ben destijds gevraagd in de hoedanigheid van voorzitter van de VOA in Alphen aan den Rijn, de grootste ondernemersvereniging van Nederland. Omdat ondernemen niet ophoudt bij de gemeentegrens en de Sterkste Schakel voor de hele Rijnstreek is, was dat een mooie combinatie. Vier jaar geleden ben ik gestopt als voorzitter. Nu zit ik in de jury namens Grant Thornton. Drie jaar geleden zijn we hoofdsponsor geworden, aanvankelijk samen met Rabobank, maar sinds vorig jaar als enige.”

Hoe kijken bedrijven aan tegen de Sterkste Schakel?

“Bedrijven die genomineerd worden, voelen zich vereerd en gaan ervoor. Interessant voor ze is dat er een eigen netwerk ontstaat van de deelnemende bedrijven. Dat is nuttig, want bij zaken doen gaat het erom dat anderen je iets gunnen.”

En wat betekent het voor Grant Thornton?

“Onze onderneming richt zich met name op bedrijven waar eigendom en leiding samengaan (dga-bedrijven). Als jurylid ontmoet je deze ondernemers en praat je met ze over hun drijfveren, de toekomst, hun doelstellingen en hun belemmeringen. Je bent hun sparringpartner en dat wordt op prijs gesteld. De contacten en de kennis die je opdoet, komen van pas, ook voor je bedrijf. Het is altijd leuk om andere mensen te ontmoeten. Dat verbreedt je blik en je leert er zelf ook van, ook nog na zeven jaar. Bovendien is de tijdsbesteding te overzien:  inclusief speeddate-sessies, bedrijfsbezoeken en de finaleavond enkele dagen per jaar.”

Waar let je op tijdens het jureren?

“Het belangrijkste is hoe het beleid is op het gebied van klantgerichtheid. Verder kijken we naar de organisatie in zijn geheel. Denk aan de financiële stand van zaken en het personeelsbeleid, maar ook het toekomstperspectief.  Wat je ziet is dat kleine en grote bedrijven moeilijk met elkaar te vergelijken zijn qua klantgerichtheid. Bij ondernemingen van enige omvang tref  je vaker beleid aan op dit gebied, maar je ziet het toch ook bij kleinere bedrijven.”

Hoe moeilijk is jureren?

“Bij de finalisten zijn de verschillen vaak klein, hoewel er toch altijd een uitgesproken winnaar is. Wat de doorslag geeft, is de passie waarmee de ondernemer zijn vak uitoefent. Ook de bijdrage van het bedrijf aan zijn omgeving vind ik belangrijk. Je hebt als onderneming de maatschappelijke plicht om betrokken te zijn bij de gemeente of de regio waar je deel van uitmaakt, bijvoorbeeld op cultureel gebied. Dat vind ik een pre.”

Grant Thornton: accountancy en advies

Grant Thornton is een toonaangevende organisatie op het gebied van accountancy en advies en maakt deel uit van een gerenommeerd internationaal netwerk. De onderneming heeft in Nederland veertien vestigingen in het westen en zuidwesten van ons land, 700 man personeel en richt zich op het MKB en grotere internationale ondernemingen. Frank Ponsioen is partner en lid van de Raad van Bestuur bij Grant Thornton en voorzitter van Platform Bedrijfsleven Rijnland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *