Levensloopregeling wordt vitaliteitsregeling

Met ingang van 1 januari 2013 wordt een nieuwe fiscale spaarregeling ingevoerd (moet nog wel goedgekeurd worden door het parlement), namelijk de vitaliteitsregeling. Deze regeling wordt de vervanger van de huidige levensloopregeling.

Het doel van de levensloopregeling was om werknemers in de drukke periode van hun leven de mogelijkheid te geven om verlof op te nemen. Echter werd de regeling met name gebruikt om eerder met “pensioen” te gaan.

De vitaliteitsregeling geldt als een vrij opneembare aanvulling op het inkomen en kan bijvoorbeeld worden gebruikt om zorg te verlenen, voor deeltijdpensioen of voor scholing. Anders dan de levensloopregeling (regeling in de loonbelasting) is de vitaliteitsregeling een regeling in de inkomstenbelasting, waardoor ook IB-ondernemers hier gebruik van kunnen maken.

Een deelnemer aan de vitaliteitsregeling mag maximaal € 20.000 fiscaal voordelig sparen met een maximale inleg per jaar van € 5.000. De ingelegde gelden tellen niet mee voor de heffing in box 3 (sparen en beleggen).

Met ingang van 1 januari 2012 kunnen nieuwe deelnemers zich niet meer aanmelden voor de levensloopregeling. Voor bestaande deelnemers aan de levensloopregeling geldt het volgende:

  • degene die op 31 december 2011 ten minste € 3.000 op hun levensloopregeling hebben staan kunnen op grond van de huidige voorwaarde  doorsparen
  • degene die minder dan €3.000 hebben opgebouwd kunnen in 2012 niet meer doorsparen

 

Voor alle deelnemers aan de levensloopregeling geldt dat hun tegoed in 2013 onbelast doorgestort kan worden naar de vitaliteitsspaarrekening.

Voor deelnemers vanaf 62 jaar geldt een maximale opname per jaar van € 10.000. Het tegoed dient uiterlijk voor het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd te worden opgenomen.

Oscar Meijrink

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *