Verhuizen om te groeien als ijzersterke strategie.
Wie voet over de drempel zet bij HWI Techniek zal zijn ogen in eerste instantie niet geloven. Wat in 1990 begon met de passie van mechanisch instrumentenmaker Han de Wind is vandaag de dag uitgegroeid tot een professioneel en volwassen gegroeid metaal- en kunststofbewerkingsbedrijf. Maar dan wel één waar de passie voor het ambacht nog duidelijk voelbaar is. Waar niet alleen geproduceerd en bewerkt wordt, maar vanuit de jarenlange ervaring en kennis ook meegedacht, getekend, doorgestempeld en ontwikkeld wordt.
Nog maar net verhuisd naar hun nieuwe onderkomen aan de Magazijnweg besloot Han de Wind het gelijk goed aan te pakken. De website moest worden vernieuwd, geavanceerdere bewerkings- machines werden aangeschaft en Arjan van Deijk werd als commerciële man naar het bedrijf gehaald. Waar hij achttien jaar geleden als afstudeerder begon, is dit zijn nieuwe uitdaging geworden. Arjan moet het bedrijf meer klanten in verschillende branches gaan bezorgen. Niet omdat het slecht gaat, maar omdat het twee keer zo grote pand op de groei gekocht is. In crisistijd. Je moet maar durven.
Maar De Wind is niet zo bang om te investeren, getuige de rondleiding die ik door het bedrijf krijg. Wie hier een werkplaatsje met enkele machines verwacht, komt bedrogen uit. In de productiehal van een schitterend nieuwbouwpand staan tientallen medewerkers verspreid over evenveel reusachtige machines te kotteren, frezen, draaien, boren en vlakken alsof het een lieve lust is.
Geïnspireerd tot op het bot werken deze vakmannen aan uiterst nauwkeurige en specialistische klusjes voor een gevarieerd klantenbestand. Terwijl de computergestuurde en nieuwerwetse bewerkings- centra de grote en meest complexe opdrachten vanuit verschillende hoeken uit handen nemen, wordt de afwerking vaak nog steeds met de hand gedaan.
Specialistische werken
Het is wel duidelijk dat het hier gaat om specialistische werken die uiterste precisie vereisen. “Tot op honderdste millimeters nauwkeurig, dus dat luistert wel nauw”, beaamt De Wind, “daarom wordt alles nog eens nagemeten voordat het de deur uitgaat.” Hoewel het bedrijf werkt met de nieuwste automatisering om ontwerpen te vertalen naar machinetaal, blijft het vakmanschap dat de materialen en instellingen van de machines controleert. “Wij doen dan ook geen massaproductie, maar vooral enkelstuks en serieproductie van specialistische, grote werken voor bijvoorbeeld de petrochemie, aandrijftechniek en het bewerken van grote gietstukken voor de scheepvaart. We kunnen zowel kleine als grote producten vanuit verschillende hoeken en met gevarieerd gereedschap bewerken.”
Oplossingsgericht
Maar niet alleen producten maken is het dagelijks werk bij HWI. “We doen heel veel zelf. Van ontwerpen tot bewerken, maar ook inkopen en doorstempelen.” Waar voorheen iemand speciaal langs moest komen om een certificaatcode op de materialen door te stempelen, wordt er met de door Lloyd’s toegekende hermerkbevoegdheid veel tijd en geld voor klanten bespaard. Maar ook in het ontwik- kelen van producten is HWI Techniek ijzersterk. “We denken mee met de klant: is het haalbaar en hoe kan het goedkoper?” Een oplossingsgerichtheid die evenals de fijnmechanische en specialistische focus vooral te danken is aan De Winds opleiding tot instrumentenmaker. “Wat dat betreft zijn we een goede sparringpartner”, besluit hij lachend. “Zo kan het zomaar gebeuren dat een van wc-rol gemaakt prototype eindigt als daadwerkelijk product.”
HWI Techniek B.V.
Magazijnweg 4
2404 CE Alphen aan den Rijn
T 0172 42 44 00
E [email protected]
I www.hwitechniek.nl
Gerda van Baekel