Metaalbewerking Heemskerk denkt in oplossingen voor andermans probleem

Schaatsslijpblok bedacht en uitgewerkt in Warmond.

Wie voet over de drempel zet bij Metaalbewerking Heemskerk kan de inzet, vakmanschap en bevlogenheid van dit hechte team alleskunners haast voelen. Geïnspireerd tot op het bot lassen, frezen, draaien of bewerken ze metaal alsof het hun lust en hun leven is. Een familiebedrijf in hart en nieren, waar de passie voor het ambacht nog voelbaar is. Net als de liefde voor het schaatsen, waaraan zoon en dochter op topsportniveau meedoen. Zo kon het gebeuren dat de door vader zelf ontwikkelde schaatsslijpblok nu ook door Sven Kramer gebruikt wordt…

Het leuke aan familiebedrijven vind ik altijd dat de passie waarmee zij werken en het stapje dat ze net iets harder lijken te lopen voor hun klanten in alle hoeken en gaten van het pand op te merken is. En dat is deze keer tijdens mijn bezoek aan Metaalbewerking Heemskerk in Warmond niet anders. Waar de één achter de computergestuurde draaibank staat, maakt de ander zich op voor zijn klus bij de uithoeker of schaar. Maar allemaal met plezier in hun werk, als ik de vrolijke gezichten en neuriënde toontjes tenminste goed interpreteer.

Wat voor Johan Heemskerk 26 jaar geleden begon in de bollenschuur bij zijn ouderlijk huis, is inmiddels uitgegroeid tot een middelgroot bedrijf met een schat aan metaalbewerkingservaring verdeeld over ca. tien medewerkers. “Dankzij mijn vader en moeder heb ik me hierin kunnen ontwikkelen”, wil hij ook zijn ouders bedanken. “Ik begon met een oude boormachine en van lieverlee kwam daar steeds meer bij.” Ook zijn vrouw Ria weet nog goed hoe het werken hier naast haar werk in de zorg begon. “Dan verruilde ik mijn uniform voor een schort om aan de draaibank ringen te maken.”

Uitvindersteam

Samen beheren ze een groot terrein verstopt aan de Veerpolder, waarvan ze de oppervlakte niet eens precies weten. Belangrijker vinden zij dat hun personeel het naar zijn zin heeft en dat de klanten tevreden zijn. “Mensen kunnen bij wijze van spreken hun problemen hier op tafel gooien. Wij pakken het op en werken dit tot in detail uit.” Waarbij hij wil benadrukken dat hij dit zeker niet in zijn eentje doet. “Ik zet het op en zij werken het uit”, wijst hij naar ‘zijn’ jongens tegen wie hij alles kan zeggen en aan wie hij veel te danken heeft. Een uitvindersteam dat de ideeën heeft, maar het ook nog eens zelf kan maken. “Samen bedenken we de oplossing. Dat is onze uitdaging.” En die uitdaging is inmiddels een imposante vitrinekast vol slimme apparaten, gereedschappen en handigheidjes geworden. Van snellosneembare duikhaken ter voorkoming van het vastraken in touwen tot kunstmeststrooiers en een potjesneerzetwerktuig voor agrariërs, maar ook een automatisch sluitend en toch mechanisch schuifdeursysteem voor datacenters met computers. Stuk voor stuk uitvindingen die in eigen beheer zijn uitgedacht en volledig op maat gemaakt. Zo ook bij het schaatsslijpblok dat door schaatsliefhebber Johan is bedacht. “Dertig jaar geleden had ik al zoiets ontwikkeld toen ik zelf op aardig niveau schaatste. Nu mijn kinderen ook op hoog niveau schaatsen, heb ik dat verder ontwikkeld.”Want wat weinigen wellicht weten, is dat zoon Kees (17) en dochter Lenneke (15) namelijk zo hoog schaatsen dat ze voor het gewest Zuid-Holland mogen rijden. “Zo werd Kees vorig jaar zelfs eerste op het NK afstanden op de 3 km. Waar hij binnenkort in Berlijn mag uitkomen voor de Landenwedstrijd, is Lenneke juist uitgenodigd om in Rusland aan de Silver Skate off mee te doen”, vertelt Ria trots. Twee veelbelovende schaatstoppers die hun vader inspireerden om zijn schaatsblok met de meest nauwkeurige en perfect uitgemeten rondingen en 100% haaksheid te verfijnen. Een blok dat door de schaatsprofessionals zelfs als beste is aangewezen en dus door toppers als Sven Kramer en Joost Juffermans en andere topschaatsers wordt gebruikt.

Schippertjesdagen

Toch blijven pa en ma Heemskerk er uiterst bescheiden onder. Je hoort het ze bijna denken: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. “En”, benadrukken ze nog eens, “we doen het met zijn allen. Met al die jongens hier.” Maar hij beaamt dat het leven met twee topsporters en een drukke zaak wel eens hectisch kan zijn. “Dan ga ik mee naar de training, maar wil ik daarna ook nog even ontwerpen en schetsen zodat het daarna de werkplaats in kan.” Tel daarbij de hobbyavond op woensdag waarbij er samen met vrienden – hoe kan het ook anders – weer geklust wordt en het altijd weer verrassend uitpakken met de zaak tijdens de Schippertjesdagen en je hebt inderdaad een overvol leven. Zelf zegt Johan erover: “Het is gewoon een uitdaging om iets te laten zien wat anderen nog nooit hebben gezien. Daarnaast vinden we het ook oprecht leuk om onze kennis te delen. Daarnaast Het is hier nog net niet de zoete inval, maar mensen mogen hier zo binnen komen lopen en we helpen ze. Zowel   particulieren als bedrijven. Met zadels die afgebroken zijn van de fiets tot een op-lossing bedenken om het werk voor de industrie makkelijker te maken. Zo kwam er laatst iemand die door zijn bed was gezakt en ’s avonds weer in dat bed wilde slapen. Dus zijn we direct maar aan het lassen geslagen.” En dat het dan ook goed gebeurt, durft deze nuchtere Warmonder met hand op zijn hart te beloven. “Ze mogen over mij alles zeggen, maar niet dat het niet werkt wat ik maak.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam