Huisje, boompje, internet

We kunnen er niet meer omheen. Internet begint een primaire levensbehoefte te worden net zoals eten, drinken en slapen dat zijn. Uit het Trendrapport ‘Computer- en Internetgebruik 2011’  van de Universiteit Twente in opdracht van Digivaardig & Digibewust blijkt dat afgelopen jaar de gemiddelde Nederlander 3 uur en 6 minuten per dag online was, wat een stijging is van 24 minuten ten opzichte van 2010.

Prof. Jan van Dijk van de Universiteit Twente: “Het internet doet er nu echt toe. Mensen vinden werk via internet, kopen producten online goedkoper dan in de winkel, handelen via marktplaatsen en vinden geliefden via datingsites. Jongeren en hoogopgeleiden profiteren meer van de mogelijkheden die het internet te bieden heeft dan ouderen en laagopgeleiden. 33% van de jongeren bijvoorbeeld zoekt en vindt op internet informatie als ze een medische kwaal hebben, tegenover 22% van de 55+ers, die daar meer baat bij zouden hebben. Er dreigt een forse digitale gebruikerskloof te ontstaan tussen de verschillende lagen van de bevolking.”

Volgens het onderzoek is in 91% van de Nederlandse huishoudens minimaal één PC of laptop met internetaansluiting te vinden. Daarmee neemt  Nederland de 2e positie op de Europese ranglijst in, achter IJsland. De trend om internet dagelijks en steeds langer te gebruiken zet ook in 2011 door. 84% van de gebruikers is iedere dag vanuit huis online, 14% wekelijks.

Dat minder dan 10% van de bevolking internet niet gebruikt betekent niet gelijk dat in Nederland digitaal analfabetisme snel tot het verleden behoort. Prof. Van Dijk: “Behalve de harde kern niet-gebruikers is er een groep van 20 tot 25% die internet slechts sporadisch gebruikt bijvoorbeeld om de e-mail te checken of om de treintijden op te zoeken. Omdat de samenleving in hoog tempo digitaliseert dreigen deze mensen af te haken en straks verstoken te blijven van relevante (overheids)informatie, voordelen en ontwikkelmogelijkheden.”

Meer informatie over het onderzoek kunt u vinden op de website van Digivaardig & Digibewust.

 

Hans van Wezenbeek
Sales & Marketing
Dune Reclamebureau
071 – 40 71 961

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *