Het luikje in de ivoren toren

Ver, heel ver hiervandaan, in een land waar nog nooit iemand uit Nederland is geweest, heeft men een heel bijzondere gewoonte. Dat hebben we van horen zeggen. Het bericht komt over ik weet niet hoeveel schijven, dus of het waar is, weten we niet zeker. Het zou waar kunnen zijn.

Wat men daar schijnt te doen is het volgende. Als iemand van de regering het idee krijgt om een plan te maken, roept hij iedereen bij zich die misschien iets met dat plan te maken zou kunnen hebben, en legt hun het idee voor. Dan kan iedereen erop reageren. Meestal blijkt dat iedereen het een goed idee vindt, maar dat sommigen uitgesproken ideeën hebben over hoe het plan er uit zou moeten zien. Daar gaan ze dan samen over praten. Als het plan klaar is, blijkt vrijwel iedereen     er enthousiast over te zijn.

Het verhaal gaat dat ze ooit begonnen zijn met informatiebijeenkomsten. Daar kunnen wij ons wel iets bij voorstellen, want dat komt hier ook voor. Als het plan klaar was, werd iedereen die iets met dat plan te maken zou kunnen hebben uitgenodigd, en dan werd het plan toegelicht. Hoe dat in dat verre land in de praktijk ging,   daar kunnen we slechts naar gissen. Waarschijnlijk waren veel genodigden het oneens met onderdelen van het plan, zodat ze bezwaar moesten maken. Of de informatiebijeenkomsten gezellig waren, is ons ook niet bekend. Maar ook daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen.

Hoe ze daar nu de betrokkenen selecteren om mee aan tafel te zitten? Ik zelf denk dat ze daar over nadenken. En dat ze er meestal wel uitkomen. Het is van horen zeggen, maar het lijkt me de moeite waard er hier ook eens over na te denken. Misschien kunnen we er iets van leren. Hoe dat land heet? Ik weet het werkelijk niet. Kan het zijn dat het begint met een ‘U’?

Marnix Zwart, adjunct-directeur van Bedrijfsadvies te Alphen aan den Rijn, een adviesbureau op het gebied van milieu, arbo, kwaliteit en parkmanagement.

Telefoon (0172) 42 31 30, Internet: www.bedrijfsadvies.nu.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *