Albreco zet in op duurzame en zuinige energiebron

Aardwarmte bespaart kosten en milieu

In Scandinavië, Duitsland en Oostenrijk maakt men er al jaren succesvol gebruik van. Met ruim de helft meer CO2 reductie en een energiekostenbesparing tot wel 90 procent ten opzichte van traditionele energie is het zelfs één van de duurzaamste en zuinigste energiebronnen van dit moment. Niet verwonderlijk dat aardwarmtesystemen in combinatie met warmtepompen ook in Nederland aan een opmars bezig zijn. Als één van de eerste bedrijven in Nederland besloot Albreco in Katwijk zich hierin te specialiseren.

Als directeur moet ze een voorzienende blik gehad hebben. Want toen Petra Cozijn hier vanuit haar achtergrond in milieuboringen aan begon, waren er nog maar een handvol bedrijven in Nederland die zich op aardwarmte als energiebron toelegden. “Wat wij doen, zijn boringen vanaf 70 tot wel 150 meter diep”, begint ze te vertellen over het bedrijf dat ze samen met haar man en nog vier werknemers runt. ”Een gesloten buizensysteem gaat in de grond en vervolgens naar het gebouw (woning, bedrijfsgebouw, school, etc) dat wordt opgewarmd met de aardwarmte in combinatie met een warmtepomp. De warmtepomp zet de warmte uit de aarde als het ware om in warmte voor het gebouw. ’s Zomers wordt dit omgedraaid en wordt de warmte uit het gebouw opgeslagen in de grond, zodat het ’s winters weer kan worden opgepompt. Een gasaansluiting kan dus bij wijze van spreken zo de prullenbak in, want alles gaat hiermee elektrisch.” Wat de aardwarmtesystemen dus ook uiterst geschikt maakt om te combineren met andere elektrische duurzaamheidsbronnen, zoals zonnepanelen en waterbronnen.

Kortere terugverdientijd

Bovendien wordt met de altijd beschikbare aardwarmte het gebruik van fossiele brandstoffen – en daarmee dus de schade aan het milieu – aanzienlijk beperkt. “Het is veel duurzamer en milieuvriendelijker”, beaamt Cozijn deze voordelen, “omdat de CO2reductie al snel oploopt van 50 tot wel 90 procent ten opzichte van traditionele energiebronnen. Maar daarnaast is het ook aanzienlijk goedkoper, omdat je ruim 50 procent minder energie gebruikt. En bij koeling kan dat zelfs oplopen tot wel 80 à 90 procent, als je het bijvoorbeeld vergelijkt met airconditioning. Voor bedrijven die vaak te maken hebben met koeling voor machines en computers, is een grondwater- en aardwarmtesysteem dan ook heel geschikt. Omdat je er echt tot ongeveer 90 procent van kosten mee kan besparen. De investering voor deze systemen ligt weliswaar hoger, maar de terugverdientijd is veel korter en het systeem gaat bovendien veel langer mee. Zo gaat een warmtepomp twee keer zo lang mee als een ketel en geeft de fabrikant van de buizen zelfs 50 jaar garantie.”

Het is dan ook best logisch dat de vraag naar aardwarmtesystemen toeneemt, maar daardoor ook de eisen waaraan boorbedrijven moeten voldoen steeds strenger worden. “Zie het maar als een garantie voor de bouwbranche. Heel veel bedrijven weten namelijk niet dat, als ze met een niet-gecertificeerd bedrijf in zee gaan, ze een economisch delict plegen. Albreco is één van de weinige door de overheid erkende en volledig gecertificeerde boorbedrijven in Nederland die wel diepe grondboringen mogen doen. Vroeger waren dat er duizenden, maar nu nog maar een kleine honderd. En dat is ook wel goed, want het vereist toch een specifieke kennis om door waterscheidende lagen te kunnen boren. Daarnaast moet je als boorbedrijf ook verstand hebben van de grond en van de overdraagbaarheid van de warmte. Daarom doen we altijd alle berekeningen zelf.”

Alles onder de grond

Om te laten zien waarover ze praat, pakt ze er een aantal buizen bij. Waar de één geheel glad is van binnen, laat een ander juist een geribbeld oppervlak zien. “Dat is voor een betere overdraagbaarheid van de warmte”, wijst ze op de laatste variant. “Dat zijn speciale buizen die uit Scandinavië komen en waarvan wij de enige in Nederland zijn, die ze gebruiken. Met de aardwarmte zoals wij die aanleggen, kunnen we zelfs opritten, tuinen, wegen of tennisbanen verwarmen zodat ze ’s winters ijs- en sneeuwvrij blijven!” Maar daarnaast zijn het ook waterbronnen die voor het leveren van grijs water door Albreco aangelegd worden. “Waarmee je toch ook al snel tot circa 90 procent op de waterkosten bespaart. Niet alleen ideaal voor particulieren, maar bijvoorbeeld ook voor agrariërs, brandweerkorpsen en hoveniers.”

Samenvattend stelt Cozijn: “Eigenlijk doen we alles onder de grond. Van verticaal boren tot horizontaal aanleggen tot en met de gevel van het gebouw. Dan dragen we het over aan de installateur.” De portfolio met eerder uitgevoerde projecten door Albreco laat in elk geval een indrukwekkende lijst nationale en regionale projecten in nieuwbouw, renovatie, utiliteits- en bedrijfsgebouwen zien. Van de Bloem in Rijnsburg tot meerdere villa’s in Noordwijk, maar bijvoorbeeld ook het boren op het strand voor Beachclub O, een bedrijfspand in Alphen aan den Rijn en de Brede School in Voorschoten. “We hebben veel geboord hier, dus we kennen de bodem en de installateurs aan wie we grote service bieden. Als we nu gebeld worden, staan we bij wijze van spreken over een uur op de stoep. Daarnaast hebben we de ervaring, kennis en machines. Zo kunnen we grote projecten met 100 woningen eenvoudig aan, maar ook met onze kleine machines in iemands achtertuin boren.”

Albreco bv

Vreugdeweg 1
2224 AE Katwijk
T 071 4012127
T 071 8889757
E [email protected]
I www.albreco.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Email- TRANSACTION 1.3408484 BTC. GET >>> https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-26?hs=dfeb4db4f10de5716db831cdd946640f&
iqme7q
18-11-2024 18:53
Email- TRANSACTION 1.3408484 BTC. GET >>> https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-26?hs=dfeb4db4f10de5716db831cdd946640f&