Machtsverschuivingen en gevolgen

De maatschappij staat totaal op haar kop. Velen weten het niet meer. Anderen benutten de kansen en dagen ons uit met nieuwe impulsen. De cultuurschok die wij allen ondergaan, kent dus niet alleen maar nadelen.

Het wanbeleid in de financiële wereld brengt het nodige teweeg.

De externe controllers van de beursgenoteerde fondsen: lees “banken” en van de overheden, hebben dit zomaar laten gebeuren. Zij tellen de bedragen op en af en horen aan te geven dat de resultaten teruglopen en er voorzieningen dienen te worden genomen. Het is toch waanzin, dat we van de ene op de andere dag met voor tientallen miljarden aan tekorten werden geconfronteerd. Dat is dan wel vaak het geld van keurige burgers, die helemaal geen toestemming hebben gegeven om daarmee te gaan gokken. Zij dachten hun pensioenopbouw veilig te stallen. Het midden- en kleinbedrijf, de particulier en de starters zijn daar het meest de dupe van. Immers, alles zit op slot, omdat de banken niet meer aan elkaar lenen. De hoofdverantwoordelijken gaan vrijuit en geven elkaar, nog steeds ongestraft, bonussen, of er nou winsten of verliezen zijn. Hierdoor zijn wel veel bedrijven onafhankelijker geworden. Als je plotseling geen lening meer krijgt, moet je wel. Een deel van het bedrijfsleven beschikt langzamerhand over meer liquide kapitaal dan de bank, die daardoor nu bij hen bankiert. Wanneer dat meer dan een ton betreft, om tegenvallers op te kunnen vangen of gewoon te investeren, is het wel gevaarlijk. De overheid dekt namelijk slechts tot dat bedrag af. Er zullen dan ook andere faciliteiten gevonden moeten worden, waar je geld echt veilig is. Een wijze van digitaal parkeren, zonder dat iemand er aan kan komen, lijkt mij de oplossing. Je ontvangt dan echter geen rente, maar behoudt verder de zekerheid in waarde. Daarmee passeren we dan deze kommervolle tijden, totdat de banken doen wat ze moeten doen: “bewaken”.

Ook het versneld oprukken van shoppen per internet heeft grote gevolgen.

Winkeliers zien nu, ongeacht hun harde werken, het bedrijfsresultaat omlaag tuimelen. Het verschijnsel internetshoppen is niet meer terug te draaien, maar biedt ook kansen. Wie weer overgaat tot “small is beautiful” en daarbij een uniek assortiment met persoonlijke service voert, moét het redden. Natuurlijk zal de afnemer daarvoor wat meer betalen. De klant die dat extra geld er niet voor over heeft, eindigt ermee, dat hij zelf voor de garantie een defect product naar China moet opsturen, of naar Eindhoven kan gaan rijden, om zijn kapotte wasmachine te brengen en weer op te halen.

Gemeenten kunnen er niet meer op los dicteren wat en waar ergens gebouwd mag worden. De private partijen worden ook hier meer de baas, want als zij niet willen investeren, kan men nog lang onbeantwoord over luchtkastelen fantaseren. Voorbeelden van “mooie particuliere initiatieven”, die toch nog net in de afgelopen overgangsperiode door foute bestemmingsplanwijzigingen in de problemen kwamen, zijn “Panorama Tulipland” in Voorhout en “het Stadsparkeerplan” te Leiden. Het panorama was in olie op doek, aan de binnenzijde van een cirkel aangebracht. Het geeft als cultureel hoogtepunt van de Bollenstreek haar hele historie weer. Als geboren Scheveninger vind ik het toch nog spectaculairder dan Panorama Mesdag. Jaarlijks genoten vele tienduizenden bezoekers er van. Het materiaal ligt nu in kisten. Zo is ook het Stadsparkeerplan in Leiden de dupe van een fout bestemmingsplan. De stichting die het NS-terrein aan de Haagweg beheert, zorgt er nu al weer een aantal jaren voor, dat het centrum eenvoudig en droog te bereiken valt.

Voornoemde locaties werden door de respectievelijke gemeentebesturen geheel of gedeeltelijk tot wonen herbestemd. Zo worden zinvolle initiatieven kapot gemaakt. Het goede nieuws is dat het hier zaken betreft die nog terug te draaien zijn, want met die woningbouw en zeker appartementen, gaat het de komende tien jaar voorlopig niet goed.

Conclusie, er is hoop, omdat de macht wegtrekt bij de mensen die niet over hun eigen geld, maar alleen over dat van anderen beslisten

Menno Smitsloo, eigenaar Smitsloo Groep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *