Regionaal coronatoerisme… strop of succes?


Deel dit artikel

Het was maar stil in de lente. Geen opening van Keukenhof dit jaar en ook geen bloemencorso of bollenvelden met massa’s bezoekers dit jaar. Alles ging op slot door de komst van Covid-19. Gelukkig konden de maatregelen enige tijd later weer worden versoepeld en gingen we weer voorzichtig naar buiten. Maar hoe gaat het nu met het toerisme in onze streek? Blijven de buitenlanders massaal weg van onze stranden, wateren en toeristische attracties en zien we nu meer Nederlanders in eigen land? Welk effect hebben de coronamaatregelen op de bezoekers gehad? En wat is het verschil ten opzichte van voorgaande jaren? 

Tekst Sandra Zuiderduin

Eigenaar Jan Schipper van strandpaviljoenen Zilt en Zand in Katwijk is gezien de omstandigheden eigenlijk best tevreden. “Belgen blijven weg, maar ik zie toch wel weer veel Duitsers dit jaar. Ook vermoed ik dat veel Nederlanders thuisblijven dit jaar, hier in eigen land vakantie vieren en dan met mooi weer naar het strand komen. Augustus was daarvoor natuurlijk prachtig met zulk weer. In juli hebben we het wel iets rustiger gehad, maar juni was ook wel weer aardig. Uiteraard hebben we onze maatregelen genomen door tafels en stoelen weg te halen om meer ruimte te creëren en bananenschermen om onze ligbedden te plaatsen. En je merkt dat mensen dat wel waarderen als ze bij ons komen.” 

Duitsers volop, alleen Fransen nu niet
Ook Stefan van As van Surf en Beach in Katwijk is gezien de omstandigheden én om meerdere redenen tevreden. Zo mochten de eigenaar en zijn team onlangs de prijs voor ‘Het beste strandpaviljoen van Zuid-Holland’ in ontvangst nemen. Iets waarvoor ze dan ook keihard, supergastvrij en gehinderd door alle coronamaatregelen voor gewerkt hebben. Toch was het tijdens de volledige lock-down wel even spannend. “Alles moest op slot, zelfs de strand- huisjes. Daardoor stonden we een tijdje op 0, terwijl wel alles gewoon doorliep.  Dus toen we weer open mochten, waren we erg blij. Toch viel het nog best tegen de eerste vier dagen, net alsof mensen nog voorzichtig waren. Daarna ging het weer als vanouds. Nu zitten we elke dag vol. Vooral met Nederlanders, maar ook Duitsers zijn volop aanwezig. Alleen de Fransen die we voorgaande jaren ook nog wel eens hier hadden, zien we nu niet.” 

Precies hetzelfde als hetgeen Managing Director Jaap Liethof van Hotels van Oranje in Noordwijk ervaart. “Het zijn vooral de Duitsers en Nederlanders die ons nu bezoeken. Andere nationaliteiten eigenlijk niet. Maar we zitten net als voorgaande jaren met zulk mooi weer gewoon vol. Alleen congressen hebben we niet. Wel leuk is dat we nu meer van onze vaste gasten zien. Dat zijn de gasten die bij ons normaal met Kerst en Pasen komen en in de zomer naar het buitenland gingen, maar door Covid-19 dit jaar zijn thuisgebleven. Dat geeft een feest van herkenning. Uiteraard krijgen ze nu een andere service door alle maatregelen, maar we merken dat het enorm gewaardeerd wordt hoe we daarmee omgaan. Soms is het even omschakelen dat je nu moet reserveren voor een duik in het zwembad of bezoek aan een van onze restaurants, maar daar is veel begrip voor. Dat maakt de sfeer momenteel erg leuk en gemoedelijk.” 

Toegenomen pleziervaart
Dan het water. Lijkt het maar zo of staan de bruggen naar de Bollenstreek vaker open dan anders dit jaar? Dit tot grote irritatie van menig zakenman die hierdoor regelmatig vaststond. Is het echt zoveel drukker met de bootjes, sloepen, jachten en overige pleziervaart dit jaar? “Ja, dat is het zeker”, reageren broers Ben en Hans van der Hulst van camping en jachthaven Spijkerboor in Warmond. Zelfs zo druk dat ze amper de tijd hebben om te reageren. Te druk met boekingen, te druk met alle verplichte reserveringen en te druk met alle maatregelen die ze exact na willen naleven. “Het is gekkenhuis momenteel. Zowel op de camping als in de jachthaven. Zelfs drukker dan voorgaande jaren, het is echt ongelofelijk!”  

Datzelfde beaamt ook eigenaar Patrick Kerkvliet van Olympia Charters in Warmond. “Iedereen wil dit jaar het water op. We krijgen ontzettend veel aanvragen. Veel van onze boten zien we richting de rustige Noordelijke provincies varen, maar andersom zien we die verschuiving niet. De drukte op het water zelf valt dan ook wel mee en je kunt er prima afstand houden. Ook zijn er best wel wat buitenlandse toeristen dit jaar, maar niet meer dan anders. Wat wel opvalt, is dat we enorm veel Limburgers en Brabanders als klant hebben. Een deel verblijft hier, maar er zijn ook veel dagjesmensen die genegen zijn om zomaar 1,5 tot 2 uur te rijden om hier het water op te kunnen.”

Aantal nationaliteiten beperkter dan vorig jaar
Maar dat is dan nog buiten. Hoe hebben de coronamaatregelen bijvoorbeeld een ‘binnenlocatie’ als CORPUS Experience in Oegstgeest beïnvloed? Volgens Manager Marketing, Communicatie & Sales Annekee Goedhuis viel dat nog wel mee. “Door de maatregelen hebben we uiteraard de capaciteit van onze attractie moeten beper- ken. Daardoor zijn de bezoekersaantallen een stuk lager dan vorige jaren, maar desondanks zijn we erg tevreden over de belangstelling en de positieve reacties van onze bezoekers op hoe wij met de maatregelen (zijn) omgaan. We ontvangen veel Nederlandse maar vooral ook erg veel Duitse bezoekers. Dat is duidelijk een verschil met vorig jaar. We merken dat het aantal nationaliteiten veel beperkter is dan vorig jaar. Aziatische bezoekers zien we bijvoorbeeld in het geheel niet.” 

Ook Marc Warmerdam van camping Op Hoop van Zegen in Noordwijkerhout mag niet klagen. “We zitten vol, maar dat komt omdat we nu maar 80% bezetten en er alles aan doen om de juiste maatregelen te nemen. Al hoor ik regelmatig dat andere campings om ons heen het niet zo nauw nemen, wij willen dat risico niet nemen. We hadden nog wel 300 plaatsen kunnen vullen, maar in verband met de veiligheid doen we dat gewoon niet.” Toch ziet de campingeigenaar wel een groot verschil ten opzichte van voorgaande jaren. “Er zijn geen Belgen, geen Fransen, geen Spanjaarden, geen Scandinaviërs… eigenlijk alleen maar Duitsers en Nederlanders. En dat is wel heel apart. Dit jaar zien we gewoon geen andere nationaliteiten, op twee verdwaalde fietsers uit Frankrijk na.”

Leave a Comment