Opening ‘Huis van de Passer’ door burgemeester Lenferink


Deel dit artikel

Op 2 juli heropent de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, om 17.00 uur het gerenoveerde pand van de Leidse vrijmetselarij aan de Steenschuur 6. In 1872 kocht Loge La Vertu, opgericht in 1757 en daarmee de oudste vereniging van Leiden, twee panden aan de Steenschuur van Brouwerij de Posthoorn voor de som van 4.600 guldens. Sindsdien hebben verschillende verbouwingen plaatsgevonden. De grootste was na WO II. De bezetters hadden het pand geconfisqueerd en behoorlijk gemolesteerd. Het verhaal doet de ronde dat de vrijmetselaars voor het herstel daarna tramrails hebben gebruikt als steunbalken. Er is inderdaad een stukje rails teruggevonden en geconserveerd.

Loge La Vertu heeft het pand in 2002 voor één euro overgedragen aan de Stichting Leids Maçonniek Centrum, SLMC. Deze stichting heeft de recente renovatie van dit Rijksmonument voorbereid en uitgevoerd. Dit is in eigen beheer gedaan onder leiding van een bouwkundige projectmanager. Het geheel is voor € 500.000 binnen budget en binnen de tijd succesvol afgerond.
De uitdaging waar SLMC nu voor staat is om het gebouw beter te exploiteren. Voorheen werd minder dan 20% van de capaciteit benut. Het Huis van de Passer, zoals het pand ook wel wordt genoemd, wordt een plek van ontmoeting voor mensen die zich willen ontwikkelen. Dat kan op verschillende gebieden. Nu reeds blijkt dat verschillende organisaties deze locatie gebruiken voor lunches en diners in besloten kring. Sinds kort is het Huis van de Passer ook een officiële trouwlocatie van de gemeente Leiden. Nu de renovatie achter de rug is verwacht het bestuur dat er per jaar minstens vier trouwerijen zullen plaatsvinden.

De financiering van de renovatie werd verzorgd door het Nationaal Restauratiefonds, het Maçonniek Bouwfonds, De Veerstichting, Van der Mandele Stichting en leningen en donaties van verschillende vrijmetselaars zelf. Tenslotte is het goed te vermelden dat iedereen vrijmetselaar kan worden.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij Arjen Pels Rijcken, 06-55320397, voorzitter van
het bestuur van de Stichting Leids Maçonniek Centrum. Zie ook vrijmetselarij.nl

Leave a Comment