Sushi Ran winnaar Sterkste Schakel 2013: “Dit is een geweldige stimulans”


Deel dit artikel

De Sterkste Schakel van 2013 is Sushi Ran, leverancier van sushi aan onder andere supermarkten en hotels. Een terechte winnaar, daarover was iedereen het unaniem eens, zo viel te beluisteren tijdens de sfeervolle finaleavond op 12 april in de Wintertuin van Hotels van Oranje, die vrolijk en ongedwongen werd geleid door het presentatieduo Gerdien Dalmulder en Bob Heeren.

Door: Henk Hogewoning

Het programma tijdens de finaleavond van de Sterkste Schakel bevatte een aantal verrassende elementen. Het begon met een optreden van zangeres Barbara Straathof, bekend van het RTL-programma The Voice of Holland, die het bekende Skyfall liet horen. Maar minstens zo verrassend was het lied van presentator Bob Heeren voor Harry de Reus, die de Sterkste Schakel dit jaar voor de tiende keer organiseerde. De titel van de song: ‘Harry de schakelaar’, om te benadrukken dat De Reus met de prijs bedrijven met elkaar verbindt en mensen bij elkaar brengt.

Veel winnaars

In een kleine twee uur tijd werden alle prijswinnaars op het podium geroepen. Het begon met de exportprijs, uitgereikt door Mark van Oosten van de Kamer van Koophandel Haaglanden, die benadrukte dat de export voor Nederland heel belangrijk is en nog steeds groeit. Vandaar de prijs aan Infotheek dat, zoals destijds de VOC, het lef heeft om in het buitenland te ondernemen. Vervolgens kwamen in een rap tempo het beste stagebedrijf (beveiligingsbedrijf BBD), de winnaar van de Publieksprijs (assurantiekantoor De Oude Rijn uit Katwijk) en de acht sectorwinnaars voor het voetlicht. Zeilmakerij/stoffeerderij Cover Works uit Katwijk sloot de rij met het in ontvangst nemen van de Grant Thornton Aanmoedigingsprijs, de prijs voor meest talentvolle onderneming. Tussendoor zagen de 300 toeschouwers flitsende filmpjes van de speeddatesessies en het beraad van de dertig koppige jury.

Even voor tienen, nadat alle sectorwinnaars kort geïnterviewd waren door Bob Heeren,  kwam het hoogtepunt van de avond: de uitreiking van het bronzen beeldje aan de Sterkste Schakel. Toen notaris Antal Dewitte van Verhees Notarissen de envelop met de uitslag had overhandigd aan Harry de Reus, kon dan eindelijk de winnaar worden bekendgemaakt… Sushi Ran uit Leimuiden.

Vervolgens bleef het nog lang onrustig in de Imperial Bar, waar druk geborreld en genetwerkt werd, ter afsluiting van weer een succesvolle Sterkste Schakel, dé klantgerichtheidsprijs van de regio Rijnland. Op naar editie nummer elf.

Hiroshi Tsujimaru, Sushi Ran, winnaar 2013:

“Ik ben verrast en heel trots. Onder de genomineerden zijn veel topbedrijven. Wij zijn relatief onbekend, ondanks het feit dat we al meer dan 25 jaar bestaan. Dan is dit dus echt een erkenning, ook voor onze medewerkers, van wie we veel flexibiliteit vragen. We leveren sushi aan onder andere Albert Heijn, de Belgische supermarktketen Delhaize en bedrijfscateraars. Dit betekent dat de vraag snel kan wisselen. Werkroosters kunnen hierdoor opeens veranderen. Gelukkig geeft dit nooit problemen. Hoe dat komt? Door veel betrokkenheid. Mijn vader is veel op de werkvloer te vinden en zelf probeer ik ook mee te werken als de tijd het toelaat, want ik ben veel buiten de deur. Klanten stellen hoge eisen en de regels voor hygiëne zijn streng. Tegelijkertijd willen we uitbreiden naar Duitsland en nieuwe producten ontwikkelen.”

Jun Tsujimaru, vader van Hiroshi en oprichter van Sushi Ran:

“Ik ben heel blij. De prijs is een erkenning voor onze klantgerichtheid. Dit is een geweldige stimulans om ons bedrijf verder uit te breiden. We willen onder andere de bedrijfsruimte vergroten. De kracht van Hiroshi, die in 2008 in de zaak is gekomen, is zijn wilskracht en zijn harde werken. Maar we danken de prijs vooral aan onze medewerkers, die onze linker- en rechterhanden zijn. Dankzij hun kunnen we dagelijks zo’n 100.000 sushi leveren in de hele Benelux. We werken met veel nationaliteiten en doen er alles aan om ze te betrekken bij ons werk. Daarom hebben we bijvoorbeeld in onze kantine lange tafels waar we gezamenlijk kunnen eten.”

Cor Jongejan, Tandheelkundige Centra, winnaar in 2012 en jurylid:

“Al tijdens de speeddates was de jury onder de indruk van de presentatie van Sushi Ran en de manier waarop het bedrijf is georganiseerd. Bovendien had Hiroshi sushi voor de juryleden meegenomen en uiteraard was die kakelvers. Het is een zeer interessant bedrijf. Ook Hotels van Oranje vond ik heel sterk. Ik vond het heel erg leuk om als jurylid op te treden. Het is mooi om te zien hoe bedrijven zich presenteren en om een kijkje te krijgen in hun keuken. Het is ook heel goed en leerzaam om te doen. Als de tijd het toelaat doe ik het volgend jaar graag weer.”

Erma Rotteveel, Windkracht 10, nummer drie en de enige genomineerde vrouw:

Tijdens de speeddatesessie met de jury maakte Windkracht 10 uit Rijpwetering indruk met een uitdagende presentatie zonder woorden. Na dertig seconden zwijgen toonden Erma Rotteveel en haar collega een doos met de tekst ‘De eerste indruk maak je maar één keer’, na nog eens dertig seconden gevolgd door de vraag ‘Wat voor gevoel roept je bedrijf op?’, ter illustratie van het feit dat een bedrijf een goed verhaal moet hebben dat klopt met hoe je bent. Mede hierdoor veroverde het communicatiebureau de derde prijs.

“Deze prijs is fantastisch,” zegt Erma Rotteveel, directeur van het zeven vrouwen tellende bureau. “Onze nominatie leverde heel veel positieve reacties op en de derde plaats bij de publieksjury. Maar ik durfde niet te hopen dat we zo hoog zouden eindigen. De nominatie was al een verrassing, maar dit is de kers op de taart, helemaal omdat ik de enige vrouwelijke directeur ben van de 55 genomineerde bedrijven. Onze girl power heeft de doorslag gegeven. Misschien inspireert dit andere vrouwelijke ondernemers om ook mee te doen.”

Cees de Groot, WEKU Kozijnen, winnaar sector Bouw, Installatie en Techniek:

“Ik ben zeer blij. De prijs is heel welkom in deze moeilijke tijden. Hiermee kun je je onderscheiden van de concurrentie. Meedoen is leuk, maar natuurlijk hoop je dat je wint. Ik was wel verrast ja; ik had geen speech voorbereid of zo.” En jurylid Gerrit Splinter vult aan: “WEKU dankt de prijs aan zijn vakkennis en de enthousiaste en begrijpelijke manier waarop De Groot en zijn mensen hun vak uitoefenen. Dat is knap, zeker als je zoals WEKU vaak actief bent in je eigen plaats, Bodegraven. Je kunt je dan geen fouten veroorloven.”

Leen Vonk, BBD, winnaar van de Stageprijs:

Het Bodegraafse beveiligingsbedrijf BBD won de Stageprijs omdat, zo omschreef Hans Klemens van ROC ID College, BBD leerlingen ‘met een randje’ begeleidt. Directeur Leen Vonk: “Wij zijn simpel en gewoon en doen graag iets voor een ander, zonder dat we er iets aan hoeven te verdienen. We geven les op het ROC ID College en nemen leerlingen mee naar speciale evenementen om ze praktijkervaring te laten opdoen. Per jaar gaat het om een kleine dertig leerlingen. We doen dit al een jaar of tien. We zijn vorig jaar door het ID College ook uitgeroepen tot het beste leerbedrijf van het land. Dit is de bevestiging hiervan.”

Nogmaals Leen Vonk, jurylid van het eerste uur:

“Ik heb alle finales meegemaakt, maar ik vond de finaleavond van dit jaar een van de betere sessies, met een heel mooie en terechte winnaar, die niet alleen sushi aan supermarkten levert maar ook aan tophotels in Nederland. De avond was professioneel georganiseerd en de entourage in Hotels van Oranje was perfect. En zo hoort het ook. Bij een evenement als de Sterkste Schakel passen geen zwakke schakels.”

Jury over de acht sectorwinnaars

  • Auton Automatisering: “Als je gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder.”
  • Hotels van Oranje: “Het klopt van A tot Z.”
  • Foto Henny Hoogeveen: “Geen winkel maar een museum.”
  • VDSD: “Alle vormen van financiële dienstverlening onder één nieuw dak.”
  • WEKU: “Gewoon mooie producten met eerlijke klantreacties op de website.”
  • Your Life Sportsclub: “Zichtbaar bezig met de klant.”
  • Sushi Ran: “Een solide en authentiek familiebedrijf en hierdoor een hele sterke schakel.”
  • Windkracht 10: “Absolute passie, visionair en maatschappelijk actief.”

Comments are closed.