Innovatiekracht Zuid-Holland groeit door intensieve samenwerking lokale overheden

De provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Den Haag Rotterdam (MRDH) en de gemeenten Delft, Den Haag, Leiden en Rotterdam werken de komende jaren nauwer samen aan een beter klimaat voor start-ups en scale-ups. Op 13 november ondertekenden zij hiervoor een intentieverklaring. De gezamenlijke ambitie is om begin 2025 een uitvoeringsprogramma te maken dat gericht is op de ontwikkeling van start-ups en scale-ups in de regio. Andere partijen, zoals kennisinstellingen, worden ook uitgenodigd hieraan mee te doen.

Werken aan oplossingen voor morgen

Start-ups en scale-ups dragen sterk bij aan economische groei en werkgelegenheid voor diverse opleidingsniveaus. Een goed vestigingsklimaat is daarom belangrijk. De provincie Zuid-Holland werd recentelijk uitgeroepen tot de nummer één van Nederland als het gaat om start-ups die werken aan innovatieve technologie en impact. De uitdaging is vooral om samen dingen slimmer aan te pakken, zo bleek uit een verkenning van startup- en innovatie-expert Ruben Nieuwenhuis.

Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie bij de provincie Zuid-Holland: “Start-ups en scale-ups bevorderen innovatie in onze regio. Innovatie betekent echter ook risico nemen. Gezamenlijk kunnen we start-ups en scale-ups beter ondersteunen om deze risicovolle sprong te maken.”

Saskia Bruines, wethouder Economische ontwikkeling in Den Haag en voorzitter van de bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat van de MRDH: “De wereld is in transitie en Zuid-Holland wil daarin voorop blijven lopen. Ondernemers die met de oplossingen van morgen bezig zijn, zijn daarin ontzettend belangrijk. Zij dragen bij aan brede welvaart, door bijvoorbeeld het creëren van werkgelegenheid en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Om hen zo goed mogelijk te ondersteunen, moeten we verder kijken dan de stadsgrenzen van Den Haag.”

Synergie: meer bereiken met elkaar

De samenwerking moet leiden tot minder versnippering van kennis, inzet en schaalvoordelen door activiteiten te bundelen. Dat vergroot de slagkracht en het aanpakken van knelpunten gaat samen makkelijker. Waar het binnen de stadsgrenzen soms een uitdaging kan zijn voor een startend of groeiend bedrijf om de juiste plek te vinden, is dat in een groter gebied gemakkelijker.

“We staan voor grote gezamenlijke uitdagingen, denk aan de energietransitie in onze Rotterdamse haven, een belangrijke economische motor van de regio. De innovatiekracht van start-ups en scale-ups is hard nodig om dit proces te versnellen en onze concurrentiepositie te versterken. Deze samenwerking zorgt ervoor dat we als regio beter voorbereid zijn op de kansen en uitdagingen van morgen,” aldus Robert Simons, wethouder Haven, Economie, Horeca en Bestuur van Rotterdam.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *