Gemeente Alphen aan den Rijn bereidt zich voor op bezuiniging

Het Rijk is van plan om vanaf 2026 drie miljard te bezuinigen op het gemeentefonds. Het gemeentefonds is de belangrijkste inkomstenbron van gemeenten.
Voor Gemeente Alphen aan den Rijn betekent deze bezuiniging een tekort van miljoenen in 2026. De gemeente heeft niet eerder zoveel moeten bezuinigen. Daarom wil de gemeente hier goed op voorbereiden.

Hoe bereidt de gemeente zich voor?

De voorbereiding bestaat uit het onderzoeken van alle mogelijke maatregelen. Dit wordt gedaan door een raadswerkgroep, adviesbureau Berenschot (intern onderzoek) en het college. Het college maakt van al deze mogelijke maatregelen één overzicht. Aan de hand hiervan maakt het college een goede afweging. Om zo te kiezen welke kosten worden verlaagd en welke inkomsten worden verhoogd.

Wanneer worden de keuzes gemaakt?

De keuzes van het college worden verwerkt in de kadernota 2025. Hierin staan de kaders voor de begroting van 2025 en de meerjarenraming 2026-2028. De kadernota wordt gepresenteerd aan de gemeenteraad. Uiteindelijk stelt de gemeenteraad de keuzes in de kadernota vast. Met dit proces willen zij zorgen voor goed overwogen keuzes voor onze samenleving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *