‘Omgevingswet’ is van kracht

Sinds begin van dit jaar is de Omgevingswet van kracht. Dat betekent dat wet- en regelgeving over de leefomgeving nu zijn gebundeld in één online loket: het Omgevingsloket. In dit loket kun je terecht als je iets wilt regelen met waterschappen, provincies of gemeentes. Denk aan het raadplegen van de vergunningcheck, het aanvragen van een vergunning of het opzoeken van regels.

Wat merk je van de Om­ge­vings­wet?

In eerste instantie merk je misschien niets van de Omgevingswet. Pas als je wilt weten of je een vergunning moet aanvragen krijg je met het Omgevingsloket te maken. Bijvoorbeeld als je een woonboot of een steiger wilt aanleggen of wilt bouwen op een dijk. Dit gaat nu anders dan voorheen.

Per 1 januari 2024 zoek je de regels op in het nieuwe online loket: het Omgevingsloket. Hier vul je een aantal vragen in waaruit blijkt of je een vergunning nodig hebt. Soms is een vergunning niet nodig en hoef je alleen een activiteit te melden of zelfs niets te doen (toestemmingsvrij). Vergunningaanvragen en meldingen kun je vervolgens ook via het Omgevingsloket indienen.

Wat ver­an­dert er in de re­gels?

Per 1 januari staan alle regels van het hoogheemraadschap van Rijnland in de waterschapsverordening. De waterschapsverordening vervangt de keur, waar voorheen alle regels in stonden.

De meeste regels zijn in de waterschapsverordening hetzelfde gebleven. Nieuw in de waterschapsverordening zijn de klimaatregels voor nieuwe grootschalige gebiedsontwikkelingen. Hier krijgen vooral provincies, gemeenten en projectontwikkelaars mee te maken. Deze klimaatregels moeten ervoor zorgen dat een gebied zo wordt ingericht dat het goed voorbereid is op de gevolgen van klimaatverandering.

Heb je vra­gen over de Om­ge­vings­wet?

Ons klantcontactteam is doordeweeks bereikbaar voor vragen tussen 8.00 en 17.00 uur. Heb je een vraag over hoe het Omgevingsloket werkt of hoe je een aanvraag of melding indient via het loket? Bekijk dan het Helpcentrum – Omgevingsloket (overheid.nl).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *