Innovatieprogramma Datawerf biedt hulp bij digitaliseren bedrijfsvoering MKB

Innovatieprogramma Datawerf gaat 30 Zuid-Hollandse MKB’ers in de maritieme en maakindustrie helpen om hun digitale ambities om te zetten in tastbaar succes. Dit gebeurt in een intensief programma van 6 weken waarbij de ondernemingen 2 dagen per week worden bijgestaan door een digitale expert. Samen leggen ze digitale vraagstukken onder de loep en werken ze aan concrete oplossingen en een plan van aanpak. Er is ook veel aandacht voor het creëren van draagvlak bij personeel. Aanmelden kan nu.

Naar data-driven besluitvorming

Bedrijven hebben veel gegevens, uit zowel interne als externe bronnen. Denk aan klantgegevens, data uit het productieproces, waterhoogtes, weersvoorspellingen of abonnementen op databases. Datawerf maakt inzichtelijk hoe deze losse sets van data omgezet kunnen worden in gebundelde informatie op basis waarvan slimme beslissingen genomen kunnen worden. Bijvoorbeeld hoe de levensduur van producten verlengd kan worden.

Personeel meekrijgen

Eén van de grootste uitdagingen waar de maritieme en maakindustrie mee te maken hebben, is personeelstekort en -behoud. Datawerf biedt hier een lonkend perspectief, want door deel te nemen en digitalisering te omarmen, wordt een organisatie niet alleen efficiënter, maar ook aantrekkelijker voor werknemers. Servicemonteurs bijvoorbeeld: zij kunnen dankzij digitale innovatie problemen op afstand vaststellen en soms zelfs oplossen. Werknemers voeren in een efficiënt draaiende business hun werk met meer plezier uit en klanttevredenheid stijgt. Dit maakt je organisatie niet alleen aantrekkelijk voor bestaand personeel, maar ook voor de nieuwe generatie ‘digital-minded’ werknemers.

“Met Datawerf willen we de maritieme en maakbedrijven een krachtige boodschap geven: stilstaan in de huidige situatie betekent achterblijven op de internationale markt,” zegt Dominique Nieuwpoort, programmacoördinator Datawerf. “Als je niets doet om de uitdagingen zoals minimale marges, personeelstekorten en de overgang naar datagedreven werken aan te pakken, loop je het risico om ingehaald te worden door je concurrenten. Datawerf biedt het lonkend perspectief dat bedrijven nodig hebben om met vertrouwen de volgende stap te zetten en hun groeiambities waar te maken.”

Over Datawerf

Na een succesvolle pilot in 2022, zetten Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en InnovationQuarter hun samenwerking in Datawerf door. Het innovatieprogramma heeft een budget van €495.000 en beslaat een periode van 2 jaar. De uitvoering ligt bij Digitalzh, hét loket waar bedrijven in Zuid-Holland begeleid worden bij het verbeteren van digitalisering in de organisatie. Lees meer over Datawerf op de website van Digitalzh.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *